hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Sex uten kondom

Sex uten kondom er kanskje blitt mer vanlig med årene, ettersom det finnes en rekke ulike prevensjonspreparater tilgjengelig. Prevensjon forhindrer kun graviditet, ikke kjønnssykdommer!

Det er viktig å kjenne til at de seksuelt overførbare infeksjonene ikke lar seg vente selv om man bruker prevensjonspreparater.

Bakterier

De vanligste seksuelt overførbare bakteriene er Klamydia, Gonorè og Mykoplasma. Det er ikke uvanlig å symptomfri når man er smittet, men man er allikevel smitteførende.

Mer sjeldent er sykdommen Syfilis som kommer av bakterien Treponema pallidum. Denne sykdommem skiller seg fra de vanligste seksuelt overførbare bakterieinfeksjonene med at den kan spre seg i hele kroppen gjennom flere stadier. Den er sjelden, men allikevel ble det påvist 192 tilfeller i 2022.

Virus

HIV, HPV, Hepatitt og Herpes er noen eksempler på virus man kan bli smittet av ved seksuell kontakt. Alle disse virusene har helt ulike egenskaper, og sykdomsforløpet kan være alt fra mildt til svært alvorlig. Les gjerne mer om de ulike tilstandene ved å trykke på navnet dems i teksten.

P-piller hindrer ikke sykdom

P-piller er ment for å forhindre graviditet, men har ingen som helst beskyttelse mot infeksjon av de ulike sykdommene. Det er viktig å vite dette, slik at man redusere sin risiko for å bli smittet.

Bruk kondom

Kondom har den fordelen at den skaper en beskyttende hinne over mannens kjønnsorgan. Dette kan forhindre både graviditet og smitte med seksuelt overførbare infeksjon, men det er absolutt ikke 100% sikkert. Man skal derfor alltid være varsom og oppmerksom på smitte under sex, dette spesielt dersom man har sex med personer kan ikke kjenner.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille èn og samme test for Klamydia, Gonore og Mykoplasma. Klikk på linken under for å få testen tilsendt hjem raskt og enkelt.

Kilder:

  1. Folkehelseinstituttet. FHI.no. Syfilis - veileder for helsepersonell Oppdatert 03.10.2023. Uthentet: 05.11.23. Link
  2. Sex og samfunn. Kondom. Uthentet: 05.11.23. Link
  3. Folkehelseinstituttet. Sykdommer som overføres seksuelt Uthentet: 05.11.23 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!