HIV (humant immunsviktvirus) er et virus som angriper noen av kroppens immunceller. Det finnes god behandling mot sykdommen. Dersom man ikke får behandling, vil imunforsvaret kollapse.
HIV er en sykdom hvor virus angriper kroppens immunceller, nærmere bestemt en gruppe av T-cellene. Dette utgjør en stor del av immunforsvaret. Dersom tilstanden ikke behandles, vil immunsystemet bli mer og mer svekket med tiden, og immunforsvaret vil på et tidspunkt ikke klare å bekjemte virus, bakterier og parasitter som inntreffer kroppen.
På det tidspunktet hvor kroppens immunforsvar ikke klarer å motstå alminnelige mikrober som kroppen ellers ikke blir syk av, har man utviklet AIDS (aquired immune deficiency syndrome). AIDS er altså en følgetilstand til HIV-infeksjon.
Halvparten av de som blir smittet utvikler feber, hovne lymfeknuter spesielt i halsregionen, sår hals, uslett og hodepine, symptomene varer ca 1 ukes tid. Det er viktig å nevne at disse symptomene kan man også se ved en helt alminnelig halsbetennelse.
Etter flere år med uoppdaget HIV-infeksjon, vil immunsystemet gradvis blir mer svekket og mindre motstandsdyktig mot ulike mikrober (virus, bakterier og parasitter). Symptomer da er gjerne svekket allmenntilstand, hovne lymfeknuter, vektnedgang, feber, soppinfeksjoner spesielt i munn og utslett.
HIV smitter dersom blod, sæd eller skjedesekret overføres fra en person til en annen. De vanligste smittemåtene er ubeskyttet sex, sprøytestikk, bitt eller åpne sår hvor kroppsvæske overføres en smittet person til en frisk person.
Det viktigste tiltaket er bruk av kondom ved alle former for sex. Utover dette er det god forebygging å teste seg etter sex med partner som enten er smittet, eller er i risiko for å være det.
Det finnes også medisin som ikke-smittede, men i høy risiko for smitte, kan bebytte seg av. Dette kalles PrEP-behandling (Pre-eksponeringsprofylakse). Fastlege kan kontaktes for mer informasjon.
Dersom man har ubeskyttet sex, spesielt hos ukjent partner eller partner som kan være i risiko for HIV-infeksjon, bør man testes. Utover dette bør alle som blir stukket av uren sprøyte rutinemessig teste seg.
Ofte kan HIV påvises innenfor 3 uker etter potensiell smitte, men testresultatet anses som sikkert når det er gått 12 uker.
Hos fastlegen og helsestasjoner kan man ta test.
Dersom du skulle teste positivt for HIV, vil du få oppfølging der du er blitt testet, og bli tilbudt behandling.
Nettlegevakt tilbyr ikke HIV-testing, dette kan foretas på helsestasjon eller hos fastlegen.
Nettlegevakt kan tilby testing av andre seksuelt overførbare sykdommer, som Gonorè, Klamydia og Mykoplasma. Testen blir sendt hjem til adressen, og returneres via post. Dersom testen er positiv for en av disse sykdommene, blir du også tilbudt behandling mot dette, og får da resept mot den aktuelle tilstanden. Test kan bestilles her.
Har du andre spørsmål? Chat med oss!