hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Mykoplasma

Mykoplasma er en seksuelt overførbar infeksjon. Det vanligste symptomet er svie ved vannlatning, men hos noen finnes det ingen symptomer. Infeksjonen behandles vanligvis effektivt med antibiotika.

Mykoplasma er en bakterie (Mycoplasma genitalium) som smitter ved samleie. Sykdommen kan gi plager fra underlivet og urinveier hos kvinner og menn, men det er usikkert i hvor stor grad mykoplasma gir alvorlige senfølger som infertilitet og kroniske bekkensmerter. Sykdommen er ikke klassifisert som en allmennfarlig smittsom sykdom, i motsetning til Klamydia og Gonorè.

Symptomer

Menn

  • Svie ved vannlatning
  • Hyppig vannlatning
  • Tykk utflod fra urinrøret
  • I noen tilfeller ingen symptomer

Kvinner

  • Svie ved vannlatning
  • Hyppig vannlatning
  • Blødning i forbindelse med samleie
  • Blødning mellom menstruasjoner
  • Underlivssmerter med feber
  • Noen får ingen symptomer

Hvordan teste seg

Mykoplasma skal KUN testes for dersom man har symptomer. Det er ikke noe som tyder på at ubehandlet mykoplasma uten plager/symptomer kan gi noen skade.

Man kan teste seg for mykoplasma hos fastlege eller helsestasjon for ungdom. Nettlegevakt tilbyr en test du kan få tilsendt hjem. Den tester for klamydia, gonorè og mykoplasma. Ved positiv test er resept inkludert, men behandlingen må betales selv på apoteket. Test bestilles nederst på siden.

Er mykoplasma farlig?

Mykoplasma som seksuelt overførbar sykdom er ikke klassifisert som en allmennfarlig smittsom sykdom, i motsetning til Klamydia og Gonorè, og anses generelt som en mindre alvorlig sykdom. Allikevel kan enkelte få plager av tilstanden, hvorpå behandling vil være anbefalt.

Behandling

Dersom prøver kun viser mykoplasma, er behandlingen fortrinnsvis antibiotika dersom man har symptomer. I noen tilfeller kan prøven vise flere typer seksuelt overførbare bakterier, da vil man få antibiotika for alle bakteriene.

Oppfølging

Det er ikke nødvendig å teste seg når kuren med antibiotika er gjennomført, men om man vil være på den sikre siden, kan man ta en ny test minimum 4 uker etter man har avsluttet kuren.

I motsetning til Klamydia og Gonorè er det ingen krav om smitteoppsoring, det vil si at man er ikke etter loven pålagt å kontakte tidligere partnere ved påvist sykdom. Helsedirektoratet anbefaler dog at faste seksualpartnere bør tilbys test og behandles hvis de tester positivt.

Prognose

Med korrekt behandling blir de aller fleste friske.

Forebygging

Den beste beskyttelsen mot mykoplasma er å bruke sikker beskyttelse som kondom, og teste seg ved symptomer eller hvis partner har fått påvist infeksjon.

Kilder:

  1. Folkehelseinstituttet. Mykoplasmainfeksjon, genital – håndbok for helsepersonell. Sist endret 03.01.2019. Uthentet: 27.04.25. Link
  2. EMetodebok for seksuell helse. Mykoplasma. Uthentet: 27.04.25. Link
  3. Oslo universitetssykehus (2023). Mycoplasma genitalium; prosedyre ved Olafiaklinikken. [nettdokument]. [nettdokument]. Hentet: 27.04.25. Link
  4. Helsedirektoratet. Genital mykoplasmainfeksjon. Siste faglige endring: 27. juni 2024. Uthentet: 27.04.25 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!