hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Gonore - årsak, symptomer og behandling

Gonore er en seksuelt overførbar infeksjon. Vanlige symptomer er utflod og en brennende svie i penis/underliv. Infeksjonen behandles vanligvis effektivt med antibiotika.

Gonore er en infeksjonstilstand som skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae, og smitter ved sex. Infeksjonen forekommer vanligvis i urinrøret hos menn og i livmorhals og urinrør hos kvinner. Gonore kan også forekomme i hals, endetarm og i øyne.

Gonore kan også gi allmennsymptomer med infeksjon som affiserer indre organer, men dette er sjelden.

Gonore symptomer

De vanligste symptomene på gonore er hos kvinner tykk utflod fra underlivet og smerter nederst i magen. Kvinner kan også oppleve smerter ved vannlatning og sex. Hos menn oftest smertefull vannlatning med rødme og pus fra urinrørsåpningen.

Infeksjonen kan spre seg til nærliggende organer. Hos kvinner kan dette bre seg til livmor og eggledere, som gjerne fører til magesmerter og feber. Hos menn kan infeksjonen bre seg til tesikler - disse kan da bli ømme, samt magesmerter og feber.

I tillegg kan en få vondt i halsen og øyebetennelse ved infeksjon i disse områdene.

Andre opplever ingen symptomer, og tilstanden kan forekomme uten at man merker det.

Hvordan teste seg

Man kan teste seg for gonore hos fastlege eller helsestasjon for ungdom. Nettlegevakt tilbyr en test du kan få tilsendt hjem. Den tester for klamydia, gonore og mykoplasma. Ved positiv test er behandling inkludert. Trykk på "Bestill test" under for mer informasjon.

Hvorfor skal man teste seg

Mange opplever ingen symptomer ved gonore. Dette betyr at de kan smitte andre uten å være klar over det, eller man kan selv utvikle komplikasjoner til infeksjonen. Tidlig behanlding er viktig for å unngå både smitte og komplikasjoner, både for en selv og ens partner.

Behandling av gonore

Behandlingen for gonore er antibiotika. I Norge brukes vanligvis en intramuskulær injeksjon med Ceftriaxon som engangsdose. Alternativer er en tablettkur med Ciprofloksacin, etter resistensbestemmelse. Behandlingen er gratis.

Antibiotika har vanligvis god effekt, og de fleste blir raskt bedre.

Prognose

Prognosen ved gonore er god ved riktig behandling. Ved langvarig ubehandlet gonore, kan sykdommen gi bekkeninfeksjon hos kvinner. Det kan påvirke fruktbarhet, da det kan gi skade på eggledere blant annet. Hos menn er det vanligvis få varige plager, men ved langvarig infeksjon kan en få arrvev i urinrør som kan gjøre at en er mer disponert for senere urinveisinfeksjoner.

Forebygging av gonore

Den beste beskyttelsen mot gonore er å bruke sikker beskyttelse som kondom, og teste seg regelmessig ved bytte av partner, symptomer eller hvis partner har fått påvist infeksjon.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!