hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Klamydia

Klamydia er en kjønnssykdom, forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Bakterien smitter ved sex, og i mange tilfeller gir dette ingen symptomer. Klamydia kan påvises ved testing, og behandles enkelt med antibiotika.

Klamydia - årsak, symptomer og behandling

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar kjønnsykdom forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis som smitter lett mellom mennesker, primært hos dem med ubeskyttet sex.

Enkel klamydiatest hjemme

Resept på behandling er inkludert ved påvist klamydia/gonorè
Kun kr 349,-

Bestill klamydiatest

Symptomer på klamydia

De aller fleste tilfeller av Klamydia gir ingen plager, men noen opplever symptomer som:

  • Utflod fra penis eller underliv
  • Svie eller kløe
  • Ubehag nederst i magen

I sjeldne tilfeller kan klamydia gi en større infeksjon i underlivet og man vil da ha feber og nedsatt allmenntilstand.

En slik infeksjon kan gi infertilitet, og det er derfor man ønsker å behandle infeksjoner.

Klamydia gjør også at man er ekstra mottakelig for å få andre seksuelt overførbare infeksjoner som for eksempel Gonorè.

Når bør man teste seg?

Man bør ta en Klamydiatest etter sex med ny partner, eller ubeskyttet sex med tilfeldig partner. Selv om partneren ikke har symptomer, kan man allikevel være smittebærer da de fleste med klamydiainfeksjon ikke har noen symptomer.

Man må være obs på at det kan ta 14 dager før en test slår ut etter sex. Det betyr at testen kan være normal 1 uke etter samleie selv om man er smittet, derfor kan man ikke stole på testen før det er gått 14 dager siden antatt smitte.

Hvis man har symptomer er det vanlig å samtidig teste for Mykoplasma og Gonorè - som er to andre typer kjønnssykdommer. Det gjøres i samme prøve. Ved spesielle risikosituasjoner som ubeskyttet sex i utlandet o.l. er test for Hepatitt og HIV også aktuelt.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe

Nettlegevakt tilbyr en rask og enkel hjemmetest for Klamydia, Gonorè og Mykoplasma.

Man får tilsendt en diskre test hjem i posten, som man så sender tilbake i en ferdigfrankert konvolutt. Testen er akkurat den samme som en kan ta hos fastlegen, og svar foreligger etter få dager.

Ved positiv klamydia/gonorè test får man også oppfølging og resept på gratis behandling. Les mer.

Hjemmetest for klamydia

Behandling

Klamydia behandles effektivt med antibiotika. Behandlingen er gratis i Norge og dekkes av staten.

Man er smittsom i 7 dager fra man starter antibiotikakur mot Klamydia, i denne perioden bør man bruke beskyttelse, eller ikke ha sex.

Forebygge infeksjon

Det viktigste forebyggende tiltaket mot klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner er bruk av kondom. Det kan man bestille gratis fra Helsenorge.

Klamydia - årsak, symptomer og behandling

Smitteoppsporing

Ved positiv klamydiatest er man etter norsk smittevernlov forpliktet til å gjennomføre smitteoppsporing. Det er da viktig at alle som kan være smittet får beskjed om å teste seg, slik at de selv kan få behandling ved sykdom og samtidig hindre videre smitte. Dersom man ikke har noen formening om hvem man er smittet fra, eller hvem man kan ha smittet, vil man stort sett informere partnere siste 6 måneder, i noen tilfeller opp til ett år da man kan gå lenge med en slik infeksjon.

Man kan gi beskjed selv, eller be om at helsepersonell gir en anonym beskjed til de det gjelder.

Les mer på vår informasjonsside om smitteoppsporing.

Kilder:

  1. Fhi.no. Smitteoppsporing ved seksuelt overførbare infeksjoner - veileder for helsepersonell. Oppdatert 30.12.2018. Uthentet: 13.12.23. Link
  2. Fhi.no. Om klamydia. Oppdatert 25.10.2022. Uthentet: 13.12.23. Link
  3. Fhi.no. Chlamydiainfeksjon, genital (klamydia) - veileder for helsepersonell Oppdatert 19.06.2019. Uthentet: 13.12.23. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!