hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Klamydia - årsak, symptomer og behandling

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge og gir ofte ikke symptomer. Regelmessig testing er nødvendig for å avdekke sykdom.

Hva er klamydia?

Sykdommen klamydia skyldes bakterien chlamydia trachomatis. Den trives på genitale slimhinner og smitter seksuelt.

Symptomer

Klamydia kan gi lokale symptomer som utflod, svie, kløe og bekkensmerter. I sjeldne tilfeller kan den føre til sterilitet og større infeksjoner i bukhulen. Klamydia gjør også at man er ekstra utsatt for å få andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Ofte (60-80% av tilfellene) er det slik at klamydia ikke gir symptomer. Det er derfor viktig at man tester seg for å avdekke om man er smittet. Man kan altså være smittet selv og smitte andre uten at man merker noe til det selv.

Klamydiatest

Helsemyndighetene i Norge anbefaler at man rutinemessig tester seg for klamydia i følgende tilfeller:

  • Ny seksualpartner.
  • Ubeskyttet sex med partner med ukjent smittestatus.

Man må være obs på at det kan ta inntil 14 dager før testen slår ut etter en smitteeksponering (vindusperiode).

Hvis man har symptomer fra genitalia som endret utflod, menstruasjonsforstyrrelse, kløe/svie/utflod fra urinrør/penis eller har bekkensmerter bør man bli undersøkt hos lege. Det er da aktuelt å teste for andre seksuelt overførbare infeksjoner som mycoplasma og gonore. Ved eksponering i utlandet og andre risikosituasjoner kan test for hepatitt og HIV også være anbefalt.

Hvis du ønsker en rutinemessig sjekk og ikke har symptomer kan du bestille klamydiatest her: Bestill klamydiatest.

Ved positiv test vil du få oppfølging av lege og e-resept på behandling av Nettlegevakt uten ytterligere kostnad.

Andre steder du kan teste deg er hos fastlege, helsestasjon for ungdom og på noen offentlige tilbud som f.eks. Olafiaklinikken i Oslo.

Behandling

Det viktigste forebyggende tiltaket mot klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner er bruk av kondom. Disse kan bestilles gratis fra Helsenorge.

Hvis man først har fått klamydia er behandlingen antibiotika. Hvis du tar en klamydiatest hos Nettlegevakt og får positivt utslag blir du kontakt og får behandling uten videre kostander. Medisinen på apoteket er også gratis. Vanlig lengde på kur er 7 dager. De første dagene etter oppstart av behandling regnes man fortsatt som smitteførende. Man bør derfor bruke kondom ved samleie de første 7 dagene etter startet behandling.

Smitteoppsporing

For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg. Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Det vanlige er å ta kontakt med alle du har hatt sex med uten kondom de siste seks månedene, eller alle du har hatt sex med uten kondom siden du tok forrige klamydiatest.

Personer som har klamydia og helsepersonell som behandler personer som har klamydia har etter norsk smittevernlov plikt til å gjennomføre smitteoppsporing.

Du kan gi beskjed selv, eller be om at helsepersonell gir en anonym beskjed om at den eller de du har hatt sex med bør teste seg.

Les mer på vår informasjonsside om smitteoppsporing.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!