hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Stivkrampevaksine

Stivkrampevaksinen Boostrix Polio beskytter mot flere tilstander som difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Boosterdose er anbefalt hvert 10. år.

Stivkrampe, også kalt Tetanus på fagspråket, er sjeldent i Norge på grunn av effektive vaksiner, men på verdensbasis rammer den en million mennesker årlig.

Stivkrampe skyldes bakterien Clostridium tetani og gir et farlig sykdomsbilde preget av uttalte (stiv)kramper i muskler. Tilstanden kan etter hvert ramme åndedrettsmuskulaturen og medføre dødsfall.

Hvem får tilstanden stivkrampe (tetanus)?

Bakterien som forårsaker stivkrampe finnes i jord og tarmsystemet til enkelte dyr. Giftstoffet (som heter tetanospasmin) som bakterien produserer kan overleve i årevis i naturen. Den vanligste smittemåten til mennesker er forurensing av sår med jord, gatestøv eller dyreavføring. Skitne sprøytespisser eller spikre som har lagt i jord kan også føre smitte.

Boostrix Polio

Stivkrampevaksine gis vanligvis som Boostrix Polio, en kombinasjonsvaksine som beskytter mot stivkrampe, difteri, kikhoste og polio. Den beskytter i 10 år etter hver dose, og revaksinasjon med 1 dose er derfor anbefalt hvert 10. år. Effekten er god og bivirkninger svært sjelden.

Stivkrampevaksine hos Nettlegevakt

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på stivkrampevaksine og vaksinasjon hos våre samarbeidspartnere Apotek 1, Vitusapotek, Boots eller Ditt Apotek. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!