hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Stivkrampe

Stivkrampe (på fagspråket: Tetanus) er en sykdom forårsaket av giftstoffer fra bakterien Clostridium tetani. Bakterien finnes i jordsmonn i hele landet og tidvis i avføring hos dyr og mennesker.

Stivkrampe er en sykdom forårsaket av giftstoffer fra bakterien Clostridium tetani. Sykdommen har vært kjent siden antikken, og utbredt over hele verden. I Norge ble vaksinen introdusert i 1945, og ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 1952. Før 1950 døde 10-15 personer i Norge av Stivkrampe hvert år. I perioden 1977 til 2022 er det registrert 55 tilfeller med 5 dødsfall.

På verdensbasis er dette et stort folkehelseproblem flere steder, spesielt Asia og Afrika. WHO beregnet at i 2018 var det 25000 nyfødte som døde som følge av sykdommen. Dette er et stort tall, men samtidig en reduksjon på 97% sammenlignet med med forekomsten på slutten av 1980-tallet.

Smitte

Clostridium tetani lever i jordsmonn og avføring hos dyr og mennesker. Den mest vanlige måten å bli smittet på er forurensning av hudsår.

Symptomer

Det er giftstoffet fra bakterien som skaper sykdom, og produksjon av giftstoffet kan starte bare få timer etter infeksjon hos mennesket, men det tar 3 dager til 3 uker før symptomer oppstår.

De første symptomene er ofte stram muskulatur i kjeve og ansikt, man får derfor kjevesperre, talevansker, og man kan se smilenede ut med løftede øyebryn, selv om dette ikke er intensjonen. Senere kommer stivhet og kramper i flere muskelgrupper.

Dødelighet er 10-90%, avhengig av alder og inkubasjonstid.

Diagnose

Diagnosen stilles ut fra sykdomsbilde. Det er ingen laboratoriemessige prøver som er gode for denne tilstanden, og har liten verdi i diagnostikk.

Behandling

Dette er en sykehusoppgave. Det finnes motgift mot giftstoffet som blir produsert, samt vaksine som man gir ved mistanke om infeksjon. Kirurgisk rensing av sår for å sanere bakterier er også sentralt i behandlingen.

Vaksine

I Norge er vaksine mot stivkrampe en del av barnevaksinasjonsprogrammet. For voksne vil man anbefale vaksine, som har en beskyttelse over 10 år, således bør man vaksineres hvert 10. år.

Reise

Ved flere reisedestinasjoner er det anbefalt vaksine mot stivkrampe. Les på Folkehelseinstiuttets informasjonsside om vaksine er anbefalt for ditt reisemål.

Dersom du får et stort forurenset sår

Om du skulle være uheldig å forurense et sår med jord, bitt av dyr eller få spiker eller andre gjenstander penetrert gjennom huden, vil man anbefale vaksine mot stivkrampe hvis det er mer enn 5 år siden siste vaksine. Får du et dypt, men rent sår, vil man anbefale vaksine hvis det er mer enn 10 år siden siste dose.

Nettlegevakt

Hos Nettlegevakt kan du bestille vaksinen som dekker for difteri, kikhoste, poliomyelitt og stivkrampe. Vaksinen gir beskyttelse i 10 år, hvor man da kan gjenta vaksinen ved utløp. Klikk på linken under for å bestille vaksinen. Den kan settes hos ett av våres samarbeidsapotek.

Kilder:

  1. Folkehelseinstituttet. Tetanus (stivkrampe) - veileder for helsepersonell. Oppdatert 08.02.2024. Uthentet: 24.02.24. Link
  2. Folkehelseinstituttet. etanusvaksine (stivkrampe) og tetanusimmunglobulin - veileder for helsepersonell. Oppdatert 08.02.2024. Uthentet: 24.02.24 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!