hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Vaksine for voksne

Det finnes ikke et formelt vaksinasjonsprogram for voksne per dags dato, men allikevel er det flere vaksiner som er aktuelle.

Setting av vaksine

Barnevaksinasjonsprogrammet har vært godt etablert i mange år, men fortsatt mangler et tilsvarende program for voksne. Det er allikevel flere vaksiner som både er aktuelle og anbefalt for voksne for å unngå sykdom eller redusere alvorligheten av det.

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon som hovedsaklig rammer luftveiene. Vaksinen endres fra år til år og tilpasses årets influensasesong så godt som mulig, og må derfor tas årlig. Virus-delen av vaksinen er det som endres årlig, resten av innholdet er likt fra år til år. Les mer om vaksinen her.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er en infeksjon forårsaket av blant annet bakterier. Vaksinen gjør at kroppen danner antistoffer mot de 23 vanligste bakteriene (pneumokokker) som gir lungebetennelse og varer i 10 år. Les mer om vaksinen her.

Difteri, tetanus, kikhoste og polio

Vaksinen er en såkalt firekomponentvaksine, hvilket betyr at den vaksinerer mot disse fire infeksjonssykdommene i èn og samme sprøyte. Vaksinasjon mot disse sykdommene er også en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Oppfriskningsdose er anbefalt hvert 10. år og kan bestilles hos Nettlegevakt her.

Helvetesild

Et hudutslett forårsaket av viruset herpes zoster. Vaksiner har vist å redusere hyppigheten av nervesmerter med opp til 90%, som er et av de vanligste komplikasjonene til helvetesild. Les mer om helvetesild her.

TBE (Skogflåttencefalitt/Hjernebetennese fra flått)

Skogflåttencefalitt (TBE) er en flåttbåren infeksjonssykdom i hjerne og ryggmarg. Sykdommen skyldes et virus som transporteres og smittes via flått. På engelsk kalles sykdommen tick-borne encephalitis - derav navnet TBE. Er man i risiko for flåttbitt, kan denne vaksinen være aktuell. Les mer om vaksinen og TBE her.

RS-virus

Fra August 2023 ble vaksine mot RS-virus markedsført i Norge. Vaksinen er anbefalt mennesker fra 60 års alder med underliggende sykdom. Hva slags sykdom er ikke spesifisert, men dersom man har for eksempel en kronisk sykdom, vil denne vaksinen være å anbefale. Ler med om vaksinen her.

Flere vaksiner

Det finnes mange vaksiner som kan være aktuelle, spesielt dersom man er utsatt for smittsomme sykdommer både i jobbsammenheng og reiser. Du kan bestille vaksine hos Nettlegevakt, og få de satt på et av våres samarbeidsapotek. Les mer om tilbudene våres her.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!