hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Vaksine mot lungebetennelse

Når lungene er infisert av mikroorganismer som for eksempel bakterier eller virus, kaller vi dette for lungebetennelse. Ubehandlet kan tilstanden føre til komplikasjoner som for eksempel blodforgiftning. Det finnes både vaksine og behandling mot tilstanden.

Lungebetennelsevaksine - Pneumovax

Pneumokokker

Bakterien som oftest gir lungebetennelse heter Streptococcus pneumonia, også kalt pneumokokker.

Vaksinen Pneumovax beskytter mot pneumokokker og varer hovedsaklig i 6 år. Personer uten milt anbefales ny vaksine etter 3 år. Vaksinen gjør at kroppen danner antistoffer mot de 23 vanligste undergruppene av pneumokokker som gir lungebetennelse. Disse står for ca. 66% av alvorlig lungebetennelse.

Hvem bør ta vaksinen?

Gruppene som anbefales å ta vaksine mot lungebetennelse er hovedsakelig de samme som anbefales å ta årlig influensavaksine:

 • Alder over 65 år
 • Tidligere alvorlig lungebetennelse
 • Kroniske sykdommer som reduserer motstandkraft mot infeksjoner, f.eks.:
  • Diabetes
  • Hjerte/kar-sykdommer
  • Nyresvikt
  • Leversykdom
 • Kroniske lungesykdommer (astma, KOLS)
 • Nedsatt immunforsvar som følge av behandling

I tillegg kan alle som ønsker ta lungebetennelsevaksine. Det er ingen generelle grunner til å ikke ta lungebetennelsevaksine, utover tidligere allergisk reaksjon på vaksinen.

Hvor fort virker vaksinen?

Beskyttende effekt ses ca 3 uker etter vaksinasjon.

Hvor stor er effekten av vaksinen?

Vaksinen gir beskyttelse i 40-60% av tilfellene med invasiv (alvorlig) pneumokokksykdom. Det betyr at omtrent hver annen som tar vaksinen, vil ha beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Kan jeg vaksineres mot lungebetennelse, influensa og covid?

Du kan ta pneumokokk- og influensa-vaksine samtidig, men man anbefaler minimum 1 ukes ventetid før man tar covid-vaksine.

Korona/covid-19

En infeksjon med korona/covid-19 kan kompliseres ved at man får en bakteriell lungebetennelse i tillegg. Det er noe man har sett i en del tilfeller med alvorlig forløp. Vaksine mot lungebetennelse kan beskytte mot dette.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er feber og reaksjon på injeksjonsstedet.

Det er flere vaksiner mot lungebetennelse

Nettlegevakt tilbyr resept på Pneumovax. Denne bidrar til å beskytte mot 23 bakterier av gruppen pneumokokker, som står for hovedandelen av årsak til lungebetennelse, og er den vaksinen som dekker for flest bakterier.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille e-resept på lungebetennelsevaksinen Pneumovax og influensavaksine. Resept er vanligvis klar etter få minutter og kan settes hos Apotek 1, Vitusapotek, Boots eller Ditt Apotek.

Kilder:

 1. FHI.no. Pneumokokkvaksine - veileder for helsepersonell. Oppdatert 30.05.2023. Uthentet: 30.09.23. Link
 2. FHI.no. Pneumokokkvaksine til risikogrupper. Oppdatert 29.08.2023. Uthentet: 30.09.23. Link
 3. Helsedirektoratet. Antibiotika i primærhelsetjenesten - Infeksjoner i nedre luftveier. Siste faglige endring: 28. september 2023. Uthentet: 28.04.24 Link
 4. Felleskatalogen. Pneumovax. Basert på SPC godkjent av DMP/EMA: 06.12.2022. Uthentet: 28.04.24. Link

Sist endret: 27.02.2023

Har du andre spørsmål? Chat med oss!