hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Utflod fra underlivet

Utflod er et begrep man bruker når væske ut fra skjeden er utover det normale. Årsakene er mange og vi skal forsøke å gi et enkelt overblikk her.

Utflod fra skjeden er væske utover det normale. Mengden kan være større enn vanlig, fargen annerledes eller at det lukter.

Det normale

Det er normalt å produsere opptil en teskje væske i døgnet. Det er vanligvis luktfritt, tykt eller tynt, klart eller hvitt.

Underlivsmiljøet

Væsken i underlivet inneholder melkesyrebakterier som produserer melkesyre for å holde et surt miljø, det vil si pH 4,0 - 4,5 for å unngå overvekst av andre bakterier og sopper. Dette er grunnen til at underlivet skal vaskes med såpe som har lav pH.

Utflod

Årsakene er mange, og vi har laget en enkel oversikt som setter symptomer og sannsynlige infeksjonstilstander i sammenheng.

Det finnes også andre årsaker enn infeksjoner som gir utflod. Dette kan for eksempel være fremmedlegeme som gjensittende tampong eller kondom, det kan være irritanter som såper eller kremer, eller i sjeldne tilfeller en medisinsk tilstand.

Behandling

De ulike tilstandene har helt ulik behandling. Les mer om hver enkelt tilstand i lenkene under. Nettlegevakt tilbyr behandling for flere av disse tilstandene raskt og enkelt.

Sopp i underlivet

Bakteriell vaginose

Trikomonas

Kilder:

  1. UpToDate. Vaginal discharge (vaginitis): Initial evaluation. Literature review current through: Dec 2022. | This topic last updated: Oct 14, 2022. https://www.uptodate.com/contents/vaginal-discharge-vaginitis-initial-evaluation .
  2. Emetodebok. Infeksjoner. https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/ . Uthentet 13.01.23.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!