hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Utflod fra underlivet

Utflod er den væsken som kommer ut fra skjeden. Utflod pleier å være klar uten farge eller lukt, men i mange tilfeller kan utflod har både lukt, farge og klumper.

Utflod er væske som blir skilt ut fra slimhinnene i skjeden og livmoren. Den er med på å opprettholde et naturlig miljø med mikrober, og skille ut uønskede bakterier og avfallstoffer.

Det normale

Både mengde og utseende kan endre seg gjennom en menstruasjonssyklus hos samme kvinne, hver kvinne har "sin normalitet". Det er normalt å produsere opptil en teskje væske i døgnet. Ofte upåfallende lukt, tykt eller tynt, klart eller hvitt. Maksimal mengde forekommer omkring eggløsning.

Underlivsmiljøet

Væsken i underlivet inneholder melkesyrebakterier som produserer melkesyre for å holde et surt miljø, det vil si pH 3,8 - 4,5 for å unngå overvekst av andre bakterier og sopper. Dette er grunnen til at underlivet skal vaskes med såpe som har lav pH.

Underlivshygiene

Skjeden er selvrensende. Man kan vaske yttersiden av kjønnsorganet èn gang daglig med kun vann, mild såpe eller et egnet middel for underliv. Vasker man ofte med såpe kan man risikere å fjerne de bakteriene som skal være naturlig tilstede, og derav få infeksjon.

Utflod ut over det normale

Årsakene er mange, og vi har laget en enkel oversikt som setter symptomer og sannsynlige infeksjonstilstander i sammenheng.

Det finnes også andre årsaker enn infeksjoner som gir utflod. Dette kan for eksempel være fremmedlegeme som gjensittende tampong eller kondom, det kan være irritanter som såper eller kremer, eller i sjeldne tilfeller en medisinsk tilstand.

Rosa utflod kan også forekomme, les egen artikkel om dette her.

Behandling

De ulike tilstandene har helt ulik behandling. Les mer om hver enkelt tilstand i lenkene under. Nettlegevakt tilbyr behandling for flere av disse tilstandene raskt og enkelt.

Sopp i underlivet

Bakteriell vaginose

Trikomonas

Kilder:

  1. UpToDate. Vaginal discharge (vaginitis): Initial evaluation. Literature review current through: Dec 2022. | This topic last updated: Oct 14, 2022.Link .
  2. Emetodebok. Infeksjoner. Link . Uthentet 13.01.23.
  3. Sex og samfunn. Utflod. Uthentet: 30.09.23. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!