hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose (skjedekatarr) er en vanlig tilstand for kvinner, og den kjennetegnes av endret utflod og en karakteristisk lukt i underlivet.

Symptomer, årsak og behandling

Bakteriell vaginose er en tilstand der underlivet har en overvekst av såkalte anaerobiske bakterier som produserer stoffer av til dels kraftig lukt. Vanligvis domineres bakteriefloraen av melkesyrebakterier (laktobasiller), som bidrar til lav pH og mot nettop overvekst av blant annet anaerobe bakterier. Bakteriell vaginose er ikke en infeksjon eller seksuelt overførbar sykdom, men en ubalanse av bakteriene i underlivet.

Årsak

Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen får bakteriell vaginose, men faktorer som øker risiko er:

  • Hyppig samleie, spesielt med ny partner
  • Spyling/skylling av skjeden
  • Røyking

Symptomer

Det typiske symptombildet ved bakteriell vaginose er økt utflod som ofte er blank eller gråaktig og har en spesiell fiskelukt. Omtrent halvparten med denne tilstanden har dog ingen symptomer.

Behandling

For de aller fleste er bakteriell vaginose ufarlig. Unntaket er for gravide, her kan bakteriell vaginose bidra til spontanabort, for tidlig fødsel eller lav fødselsvekt. Behandling er derfor anbefalt.

Mange ikke-gravide velger også å få behandling på grunn av plagene med utflod og fiskelukt.

Hvis man velger å behandle kan man velge mellom stikkpiller til skjeden (vagitorier), vanlige tabletter eller vaginalgel.

Etter behandling er det noen som opplever at tilstanden oppstår igjen, og man bør da forsøke ny behandling. Dersom man gjentatte ganger opplever tilbakefall, bør man kontakte lege for å vurdere annen diagnose.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe

Ved typiske symptomer og fravær av kompliserende faktorer kan du få behandling mot bakteriell vaginose på resept av Nettlegevakt. Start konsultasjon, så vil vi hjelpe deg med riktig behandling, råd og veiledning.

Kilder:

  1. Norsk Gynekologisk Forening. Gynekologiske infeksjoner og vulvovaginitt. Uthentet: 25.01.24 Link
  2. Emetodebok. Bakteriell vaginose. Uthentet: 25.01.24 Link
  3. BMJ Best Practice. Vaginitis. Last reviewed: 25 Dec 2023. Last updated: 25 May 2023. Uthentet: 25.01.24 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!