hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose (skjedekatarr) er en vanlig tilstand for kvinner, og den kjennetegnes av endret utflod og en karakteristisk fiskelukt i underlivet.

Symptomer, årsak og behandling

Symptomer

Det typiske symptombildet ved bakteriell vaginose er økt utflod som ofte er blank eller gråaktig og har en spesiell fiskelukt.

Årsak

Årsaken til bakteriell vaginose er en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Vanligvis domineres bakteriefloraen av melkesyrebakterier (laktobasiller). Disse bidrar til lav pH og ingen plager fra underlivet. Når balansen endrer seg kan andre bakterier slippe til og symptomene oppstå.

Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen får bakteriell vaginose. Følgende faktorer kan bidra:

  • Noen får det etter samleie
  • Ny partner/tidlig i nytt forhold
  • Kontakt med sæd kan påvirke floraen, kondom kan derfor hjelpe
  • Overdreven spyling/vasking av underlivet kan bidra

Behandling

For de aller fleste er bakteriell vaginose ufarlig. Unntaket er for gravide, her kan bakteriell vaginose bidra til for tidlig fødsel. Behandling er derfor anbefalt.

Mange ikke-gravide velger også å få behandling på grunn av plagene med utflod og fiskelukt.

Hvis man velger å behandle kan man velge mellom stikkpiller til skjeden (vagitorier), vanlige tabletter eller vaginalgel.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe

Ved typiske symptomer og fravær av kompliserende faktorer kan du få behandling mot bakteriell vaginose på resept av Nettlegevakt. Start konsultasjon, så vil vi hjelpe deg med riktig behandling, råd og veiledning.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!