hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Sopp i underlivet

Soppinfeksjon i skjeden (candida vaginitt) kjennetegnes av endret utflod og kløe. Behandling er rask og effektiv.

Soppinfeksjon i skjeden

Soppinfeksjon i underlivet er noe som over halvparten av alle kvinner opplever i løpet av livet. Det er flere faktorer som øker risikoen for denne type infeksjon, blant annet behandling med antibiotika, diabetes, immunsvikt, varme og fuktighet, hormonbehandling i forbindelse med overgangsalder og graviditet.

Symptomer

Plagene ved denne tilstanden er vanligvis:

  • Kløe (og smerte/ubehag) i underlivet
  • Rødme i vulva
  • Endret utflod med hvitlige klumper
  • Smerter ved samleie
  • Smerter ved vannlating

Hvordan stilles diagnosen

Ved typiske symptomer er diagnosen lett å stille utifa sykehistorien. Ved tvil kan diagnosen stilles ved en laboratorietest eller ved mikroskopering av utflod.

Behandling

Det anbefales vanlig hygiene, spyling/unormalt mye vasking kan muligens virke mot sin hensikt. Ellers er luftige klær en vanlig anbefaling.

Av medisiner finnes det flere effektive soppdrepende medisiner. Vanligvis brukes tabletter som føres inn i skjeden i 1-3 dager (Canesten). Det finnes også tabletter, men lokalbehandling foretrekkes og skal forsøkes først.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille en rask og enkel hjemmetest for soppinfeksjon i skjeden. Den tester også for bakteriell vaginose, som kan være en annen forklaring på denne typen plager.

Ved positiv test sender Nettlegevakt inn riktig behandling på e-resept.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!