hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Sopp i underlivet

Soppinfeksjon i skjeden (candida vaginitt) kjennetegnes av endret utflod og kløe. Behandling er rask og effektiv.

Soppinfeksjon i skjeden

Klør det i underlivet og har du fått endret utflod med hvitlige klumper? Da kan det godt være at du har fått soppinfeksjon i skjeden.

Symptomer

Plagene ved denne tilstanden er vanligvis:

  • Kløe (og smerte/ubehag) i underlivet
  • Endret utflod med hvitlige klumper
  • Smerter ved samleie

Dette er en vanlig tilstand som de fleste kvinner opplever av og til.

Antibiotikabruk kan disponere da det kan endre den normale bakteriefloraen i underlivet. Sopp (candida, gjærsopp) som er normalt tilstede i skjeden kan da ta over og føre til en soppinfeksjon som gir plagene.

Andre disponerende faktorer er diabetes og svangerskap.

Hvordan stilles diagnosen

Ved typiske symptomer er diagnosen lett å stille utifa sykehistorien. Ved tvil kan diagnosen stilles ved en laboratorietest eller ved mikroskopering av utflod.

Behandling

Det anbefales vanlig hygiene, spyling/unormalt mye vasking kan muligens virke mot sin hensikt. Ellers er luftige klær en vanlig anbefaling.

Av medisiner finnes det flere effektive soppdrepende medisiner. Vanligvis brukes tabletter som dyttes inn i skjeden i 1-3 dager (Canesten). Det finnes også alternativer som kan tas som vanlige tabletter, men det er vanligvis kun aktuelt hvis lokalbehandling ikke er tilstrkekelig.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille en rask og enkel hjemmetest for soppinfeksjon i skjeden. Den tester også for bakteriell vaginose, som kan være en annen forklaring på denne typen plager.

Ved positiv test sender Nettlegevakt inn riktig behandling på e-resept.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!