hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

7 kjønnssykdommer - symptomer, behandling, testing

De vanligste kjønnssykdommene gir ofte ingen symptomer, og man er avhengig av å teste seg for å finne ut om en er smittet.

Kjønnssykdommer - 7 forskjellige typer

Det er anbefalt å teste seg for kjønnssykdommer ved:

  • Ny partner
  • Etter tilfeldig sex
  • Ved symptomer
  • Hvis partner har fått påvist kjønnssykdom

Testing kan gjøres hos fastlege, helsestasjon for ungdom og på testpunkter i de store byene. Nettlegevakt tilbyr klamydiatest for klamydia, gonore og mykoplasma som du kan ta hjemme. Behandling er inkludert ved positiv test.

» Les ellers vår artikkel om kjønnssykdommer - symptomer, test, behandling.

Klamydia

Klamydia er den vanligste kjønnsykdommen i Norge. Den gir ofte ingen symptomer. Symptomer som kan forekomme er:

  • Svie og kløe i underlivet
  • Blank utflod fra penis eller skjede
  • Smerter og ubehag ved samleie
  • Forstyrrelse av menstruasjonssyklus

Sykdommen bør behandles. Ubehandlet sykdom kan blant annet gi fertilitetsproblemer. Behandling er gratis i Norge og består av en ukes antibiotikakur.

Hos Nettlegevakt kan du bestille enkel hjemmetest for klamydia, gonore og mykoplasma.

Mykoplasma

Mykoplasma gir ofte ikke symptomer og oppdages gjerne i forbindelse med testing for klamydia. Eventuelle symptomer likner på klamydia.

Infeksjon med mykoplasma som ikke gir symptomer trenger ikke behandling. Testing gjøres derfor kun ved symptomer eller hvis partner har fått påvist sykdom. Hvis man har symptomer bør infeksjonen behandles med en antibiotikakur.

Hos Nettlegevakt kan du bestille enkel hjemmetest for klamydia, gonore og mykoplasma.

Gonore

Symptomer på gonore er gulgrønn utflod fra penis eller underliv og brennende ubehag i urinrør/underliv. 1 av 10 har ikke symptomer.

Infeksjon bør behandles da den kan føre til mer utbredt infeksjon og senere problemer med fertilitet. Behandlingen er antibiotika i form av en injeksjon, evnt tabletter.

Hos Nettlegevakt kan du bestille enkel hjemmetest for klamydia, gonore og mykoplasma.

Syfilis

Dette er en svært sjelden sykdom i Norge i dag. Den kan smitte ved seksuell kontakt med et infisert sår, eller fra mor til barn under fødsel.

Symptomer er et smertefritt sår på penis eller i underlivet hos kvinner, som kommer noen uker etter eksponering. Deretter får man influensaliknende symptomer i noen uker før symptomene går tilbake. Mange år senere kan infeksjonen spre seg til nervesystemet og andre organger og gi alvorlige plager.

Da sykdommen er svært sjelden i Norge anbefales ikke rutinemessig testing uten spesiell mistanke. Test tas med vattpinne fra sår og en blodprøve.

Behandlingen er antibiotika, enten som en kur eller som mer langvarig behandling ved alvorlige symptomer.

Herpes

Genital herpes skyldes herpes simplex-virus.

Symptomer er små veskefylte blemmer som kan være svært smertefulle. Dette går over av seg selv i løpet av et par uker, men kan komme igjen innimellom over mange år.

Det er ingen kurativ behandling, men antivirus-medisin i tablett- eller salveform kan dempe symptomene. Sykdommen regnes som plagsom, men ufarlig.

Hos Nettlegevakt kan du bestille resept på behandling mot herpes i underlivet

HPV og kjønnsvorter

HPV (hummant papillomavirus) er en virustype som smitter ved samleie. HPV kan forårsake kjønnsvorter, og noen virustyper av HPV kan også disponere for utvikling av livmorhalskreft.

Man kan teste for HPV med en børsteprøve fra livmorhalsen. Ved påvist HPV-variant som kan gi livmorhalskreft bør det gjøres en celleprøve.

Kjønnsvorter kan behandles med Condyline som pensles på vortene, nedfrysing av vorter eller kirurgisk behandling.

Det finnes en vaksine mot HPV og kjønnsvorter som heter Gardasil 9. Den beskytter mot HPV-typer som kan gi livmorhalskreft og kjønnsvorter. Nettlegevakt kan hjelpe deg med vaksine mot HPV.

HIV

HIV er et virus som kan smitte ved seksuell kontakt og kan forårsake immunsykdommen AIDS. AIDS fører til tap av funksjon i immunforsvaret, som gjør en disponert for en rekke infeksjoner som kan få alvorlig forløp.

HIV er veldig sjelden i Norge. Testing er aktuelt hvis en har vært i spesielle risikosituasjoner som sex med rusavhengige som injiserer, i utlandet eller ved mulig eksponering for HIV-positiv partner.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!