hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hvorfor får man urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er en svært vanlig tilstand og er den vanligste bakterieinfeksjonen hos kvinner. Men, hvorfor får man det?

Urinprøve

Menn og kvinner

Urinrøret hos kvinner er vesentlig kortere enn hos menn, og er en av grunnen til at kvinnene får hyppigere urinveisinfeksjon enn menn. Forholdet mellom forekomst blant kvinner og menn er 100:1.

Oftest våre egne bakterier

Urinveisinfeksjon kommer oftest av at bakterier beveger seg inn urinåpningen, deretter opp i urinblæren og noen ganger nyrebekkenet. De vanligste bakteriene er E.coli og står for opp mot 90% av infeksjonene. Disse bakteriene finnes naturlig å våres tarmer, og kan derfor smittes over mot urinrøret.

Når man tisser lite

Dersom man drikker lite og derav tisser lite, blir det en mindre strøm av væske som renner gjennom og ut urinrøret. Dette kan gi bakteriene mulighet til å bevege seg oppover i blæra uten å møte motstand. Derfor er væskeinntak viktig for å forebygge urinveisinfeksjon, men også under pågående behandling.

Tisse etter sex

Ved sex øker risikoen for urinveisinfeksjon de neste 48 timene, man har opp mot 60 ganger høyere risiko for å få infeksjon. En måte å forebygge dette på er å tisse etter man har hatt sex, slik at man får skylt gjennom urinrøret.

Seksuelt overførbar infeksjon

I noen tilfeller har man ikke tradisjonelle tarmbakterier, men seksuelt overførbare bakterier som Klamydia, Gonorè og Mykoplasma. Disse kan gi lignende symptomer som urinveisinfeksjon. Dersom du har mistanke om en seksuelt overførbar infeksjon, kan du bestille best og få behandling dersom dette blir påvst.

Hva kan Nettlegevakt tilby?

Dersom du har tegn på urinveisinfeksjon og ønsker behandling, kan du bestille resept hos Nettlegevakt.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!