hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE)

Flåttvaksinen TicoVac beskytter mot skogflåttencefalitt (TBE) som er en potensielt alvorlig sykdom.

Flåttvaksine mot TBE

Hva er TBE?

TBE (Tick-borne encephalitis), på norsk kalt Skogflåttencefalitt, er et virus som finnes i flåtten og kan smitte mennesket. Encefalitt er latinsk og betyr hjernebetennelse, hvilket betyr at viruset angriper hjerne- og sentralnervesystemet. Hjernebetennelse er en tilstand man frykter ved smitte av dette viruset. Det finnes ingen behandling mot sykdommen, men man kan vaksinere seg og redusere risiko for å få det.

Man må ikke forveksle TBE med Borrelia - les mer om forskjellene her.

Les mer om sykdommen på informasjonssiden om skogflåttencefalitt.

I 2021 var det registrert 71 personer med TBE-smitte, hvorimot det i 2022 ble registrert 84 smittede, som er det høyeste antallet noensinne.

Utbredelse av skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt forekommer i områder med mye flått. I Norge vil det si spesielt langs kysten av Agder-fylkene og Vestfold.

Utenfor Norges grenser, finnes TBE-viruset i en rekke land i Europa, Sentral-Asia og Øst-Asia. Tre varianter av TBE er identifisert, og benevnes etter sine hovedutbredelsesområder: den vestlige/sentraleuropeiske (W-TBEV/CEEV), den sibirske (S-TBEV) og den fra det fjerne Østen (FE-TBEV).

Hva beskytter vaksinen mot?

Vaksinen TicoVac beskytter mot alle tre varianter av TBE-viruset.

Hvorfor bør man ta flåttvaksinen?

Det finnes ingen kurativ behandling mot skogflåttencefalitt, derfor er det viktig med forebyggende behandling. Viruset sitter i spyttet på flåtten, og blir raskt overført til mennesket ved bitt. Det er ikke sikkert at du rekker å fjerne flåtten før du er smittet, dette kan ta svært kort tid. flåtten kan også overføre bakterien som gir Borrelia, men denne blir stort sett overført først 1-2 døgn etter at flåtten har bitt seg fast - derfor er det i større grad lettere å unngå Borrelia enn TBE.

Holder det å ta vaksinen èn gang?

Nei, først trenger man grunnvaksinering som består 3 doser, deretter skal man ha ny vaksine etter 3 år.

Videre skal personer under 60 år ha ny dose hvert 5. år, og personer over 60 år ny dose hvert 3. år. Dette er viktig for å opprettholde immunisering.

Hvor godt beskytter vaksinen?

Selskapet som produserer vaksinen opplyser at vaksinen gir beskyttelse hos 96-99% av individer som blir vaksinert. Dette er tall fra studier om personer som ble vaksinert i perioden i 2000-2011 i Australia.

Hvordan få flåttvaksine

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på flåttvaksine (TicoVac) og vaksinasjon hos vår samarbeidspartnere Apotek 1, Vitusapotek, Boots eller Ditt Apotek. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Kilder:

  1. Folkehelseinstituttet. Skogflåttencefalitt (TBE-virusinfeksjoner) Oppdatert 27.01.2023. Uthentet 28.06.23.
  2. Folkehelseinstituttet. Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine) - veileder for helsepersonell. Oppdatert 30.05.2023. Uthentet 28.06.23.
  3. Fhi.no. Skogflåttencefalitt (TBE-virusinfeksjoner). Oppdatert 16.10.2023. Uthentet: 13.12.23. Link
  4. Flåttsenteret. TBE-vaksine. Oppdatert: 30.01.23. Uthentet: 28.06.23.
  5. Felleskatalogen. Uthentet 28.06.23.
  6. Pfizer. Uthentet: 13.12.23 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!