hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Informasjon om skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt (TBE) er en potensielt alvorlig sykdom.

Skogflåttencefalitt (TBE) er en flåttbåren infeksjonssykdom i hjerne og ryggmarg. Sykdommen skyldes et virus som transporteres av flått. På engelsk kalles sykdommen tick-borne encephalitis - derav navnet TBE.

Symptomene ved skogflåttencefalitt varierer veldig fra knapt noen symptomer til alvorlig hjerneskade og i verste fall død. Mange får langvarig rekonvalesens med hodepine, konsentrasjons­vansker og søvnplager. Følgetilstander i form hodepine, balanse- og bevegelsesproblemer er vanlige og oppstår hos cirka 10 prosent av dem som får encefalitt.

Utbredelse

Skogflåttencefalitt forekommer i områder med mye flått. I Norge vil det si spesielt langs kysten av Agder-fylkene og Vestfold.

Vaksinen TicoVac

TicoVac beskytter mot skogflåttencefalitt og er anbefalt for de som ferdes mye i områder med mye flått, eller har tendens til å få mange flåttbitt. TicoVac beskytter ikke mot borrelia som også smitter gjennom flått. Les mer på vår infoside om flåttvaksine.

Hvordan få vaksine

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på vaksine mot skogflåttencefalitt og vaksinasjon hos vår samarbeidspartnere Apotek 1 og Vitusapotek. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!