Flåttbitt er vanlig om sommeren, og i de aller fleste tilfellene er det helt ufarlig. En sjelden gang kan det imidlertid føre til sykdom.
Flått er et insekt i edderkoppfamilien. De er utbredt på Sørlandskysten av Norge og er spesielt aktive i sommerhalvåret.
Blir man bitt av en flått merker man ofte ingenting, så det er viktig å sjekke over huden med jevne mellomrom, spesielt etter turer i barskog i områder med mye flått.
Flått kan være bærere av borreliosebakterien, som kan gi sykdommen borreliose. Det vanligste symptomet på dette er et utslett som brer seg ut i en ring fra bittstedet i ukene etter bittet. Dette utslettet kalles erythema migrans.
Andre symptomer på borreliose kan være influensaliknende symptomer:
Mistenker man borreliose bør man ta kontakt med lege for behandling. Det er standard med en antiobiotikakur ved det typiske utslettet. Ved flåttbitt er det estimert at ca 40% kan få et slikt utslett.
Ubehandlet kan borreliose over tid gi mer alvorlige symptomer, med påvirkning av nervesystem, ledd og andre organsystemer. Behandlingen av dette er en spesialistoppgave ivaretatt av nevrologer og infeksjonsmedisinere. Slike komplikasjer er heldigvis sjelden.
Det finnes ikke vaksine mot borreliose.
Skogfåttencefalitt (TBE) er en annen sykdom som kan smitte via flått. Det er en virussykdom, som gir hjernebetennelse. Symptomer på dette kan være:
Forekomsten av TBE er lav med ca. 20 tilfeller per år, men det er en mistanke om at den er underdiagnostisert i Norge.
Det finnes vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE). Den kan du få resept på av Nettlegevakt ved å trykke på knappen under.
Det viktigste med flått er at en sjekker seg etter turer i skog og mark hvor det er høy forekomst av flått. Hvis man får fjernet flåtten innen et døgn etter bittet, er det liten sjanse for å få borrelia.
Flåtten fjernes ved at man drar den ut, f.eks. med en pinsett. Det gjør ikke noe om en liten del av flåtten blir værende igjen i huden, den detter ut av seg selv.
De viktigste forebyggende tiltakene du kan gjøre er:
Hvis du ofte ferdes i områder med mye flått så kan du også vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE).
Har du andre spørsmål? Chat med oss!