Er Cøliaki og glutenallergi det samme?

Cøliaki og glutenallergi er ikke det samme, faktisk har vi ikke et begrep som heter glutenallergi, men heller hveteallergi. Cøliaki er ikke en allergisk sykdom, men omtales som en autoimmun sykdom - som betyr at kroppens egne immunforsvar angriper sine egne tarmer når man spiser gluten, og lager tarmskade.

Cøliaki og bakevarer

Hva er Cøliaki?

Cøliaki er en sykdom. Ved Cøliaki utløses ikke en allergisk reaksjon, men autoimmun reaksjon, hvor kroppens egne immunforsvar angriper tarmene som inneholder gluten. Tilstanden kan utredes med prøver, og behandlingen ved påvist Cøliaki er livslang glutenfri diett. Les mer om Cøliaki her.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i kornslag som hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. I bakevarer fungerer gluten som et bindemiddel og holder deigen sammen, også under heving.

Hva er glutenallergi?

Det er i utgangspunktet ikke noe som heter glutenallergi, men man kan ha allergi mot hvete, og mer korrekt blir å kalle det hveteallergi. Dette skjer når man får en allergisk reaksjon mot proteiner i hveten. Her finnes flere proteiner man kan være allergisk overfor, for eksempel glutenproteinet.

Hva er glutenintoleranse?

Glutenintoleranse er et begrep for at man ikke tåler gluten. Ordet glutenintoleranse brukes ofte i sammenheng med Cøliaki eller hveteallergi. I engelsk litteratur er det også beskrevet begrepet Non-celiac gluten sensitivity (NCGS), som er en tilstand der man får symptomer ved inntak av gluten-holdig mat uten at man kan påvise verken hveteallergi eller Cøliaki, men denne tilstanden er fortsatt omdiskutert.

Les mer om Cøliaki og Glutenintoleranse.

Kilder:

  1. UoToDate.com. Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of celiac disease in adults. Uthentet 13.03.23. Link
  2. Astma og allergiforbundet. Allergi mot hvete. Uthentet 13.03.23. Link
  3. LHL.no. Unormale reaksjoner på hvete. Publisert 09.12.2015. Uthentet 13.03.23. Link
  4. Feliznando Isidro Cárdenas-Torres et al. National Library og Medicine. Non-Celiac Gluten Sensitivity: An Update. Published online 2021 May 24. doi: 10.3390/medicina57060526. Link