hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Er Cøliaki og glutenallergi det samme?

Cøliaki og glutenallergi er ikke det samme. Faktisk er det ikke noe som heter gluten-allergi. Cøliaki er ikke en allergisk sykdom, men autoimmun sykdom - som betyr at kroppens eget immunforsvar angriper sine egne tarmer når det kommer gluten, og lager tarmskade.

Cøliaki og bakevarer

Ved Cøliaki utløses ikke en allergisk reaksjon, men autoimmun reaksjon, hvor kroppens egne immunforsvar angriper tarmene som inneholder gluten. Tilstanden kan utredes med prøver, og behandlingen ved påvist Cøliaki er livslang glutenfri diett.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i kornslag som hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. I bakevarer fungerer gluten som et bindemiddel og holder deigen sammen, også under heving.

Hva er glutenallergi?

Det er i utgangspunktet ikke noe som heter glutenallergi, men man kan ha allergi mot de ulike typer korn. For eksempel finnes det hvete-allergi som man kan testes for, og er en form for matallergi.

Hva er glutenintoleranse?

Glutenintoleranse er et begrep for at man ikke tåler gluten. Ordet glutenintoleranse brukes ofte i sammenheng med Cøliaki, fordi man ikke tåler gluten.

Hos Nettlegevakt kan du bestille test for Cøliaki.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!