hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Cøliaki

Cøliaki er en sykdom hvor tarmene blir betente etter inntak av glutenholdig mat, ettersom immunsystemet angriper tarm som innehar gluten. Les mer om tilstanden her.

Cøliaki - gluten i hvete

Cøliaki er en autoimmun tarmsykdom, dette betyr at kroppens egne immunsystem angriper tarmen hvor det befinner seg gluten. Tarmen blir betent, og skaper deretter ubehag. Fordi kroppen reagerer på gluten, vil man også kunne omtale tilstanden som glutenintoleranse.

Årsaker

Cøliaki er en genetisk sykdom hvor kroppens egne immunforsvar angriper tarmene som inneholder gluten fra kosten vi spiser. Tarmen blir da betent. Dette fører til at tarmen absorberer næringsstoffer dårligere, og kan føre til næringsmangel.

Symptomer

Felles for både voksne og barn er symptomer fra mage-tarmsystemet. Typisk er:

  • Løs avføring
  • Oppblåst mage
  • Ubehag i mage
  • Mye luftavgang

Over tid kan tarmenes evne til å absorbere næringsstoffer blir svekket, og man kan få plager som tretthet og lav blodprosent ved næringsmangel. Hos barn kan veksthemming også forekomme.

Utredning

Utredning starter oftest hos fastlegen med blodprøver. Dersom prøvene indikerer at man har Cøliaki, eller at det er sterk mistanke uansett blodprøvesvar, vil man i vurdere å gjennomføre en gastroskopi - kikkertundersøkelse av den første delen av tynntarmen.

NB! Det er helt avgjørende at man spiser glutenholdig kost i tiden man tar prøven. Hvis man spiser gluten-fri kost, kan prøven vise et uriktig negativt resultat.

Behandling

Behandling av Cøliaki er livslang glutenfri kost for å unngå symptomer og tarmskade. Det vil også være nødvendig med jevnlig oppfølging av lege for å påse at kroppen absorberer de næringsstoffene som er nødvendige.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!