hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Finnes det vaksine mot borreliose?

Borreliose er en smittsom sykdom fra flått, forårsaket av bakterien Borrelia burgdorferi.

Insekt

Borrelia, eller Borreliose, er en tilstand hvor kroppen er smittet av bakterien Borrelia burgdorferi. Bakterien smittes fra flått (skogflått) ved at flåtten biter seg fast i huden, og overfører bakterien iløpet av ett til to døgn. Fjerner man flåtten kort tid etter den har festet seg, kan man i teorien unngå å bli smittet.

Finnes det vaksine mot borreliose?

Det finnes dessverre ingen vaksine mot borreliose, denne bakterien må behandles med antibiotika.

Kan flåtten smitte andre sykdommer enn borrelia?

Ja, det finnes flere bakterier, virus og parasitter som smitter gjennom flått, men de vanligste er bakterien Borrelia burgdorferi og viruset TBE (skogflåttencephalitt).

Viruset smitter raskere enn bakterien, fordi viruset sitter i flåttens spytt, og derfor overføres raskere til mennesket enn bakterien, som sitter i flåttens tarmsystem. Det finnes vaksine mot TBE og kan bestilles her på Nettlegevakt.

Finnes det behandling mot TBE?

Det er kun symptomatisk behandling mot TBE, og ikke direkte behandling mot viruset, i motsetning til borreliose hvor det finnes antibiotika. Vaksinasjon er derfor et godt alternativ dersom man er utsatt for flåttbitt, og reduserer risikoen for TBE.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille vaksine mot TBE. Vaksinen kan settes hos våre samarbeidsapotek, disse er oppført på våres bestillingsside.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!