hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hva er forskjell på skjedekatarr og sopp i underlivet?

Skjedekatarr (bakteriell vaginose) og sopp i underlivet (candida vaginitt) er to helt ulike tilstander med helt forskjellig behandlig. Begge gir ofte symptomer fra underlivet i form av endret utflod, noen ganger også flere symptomer. Tilstandene kan enkelt behandles.

Skjedekatarr (bakteriell vaginose)

I skjeden (vagina) er det normalt et surt miljø, vanligvis med en pH mellom 3,8 og 4,5. Det sure miljøet dannes når melkesyrebakterier produserer melkesyre. Disse bakteriene lever naturlig i skjeden, og er en del av den normale bakteriekulturen i skjeden. Når det kommer ubalanse i denne bakteriekulturen, og undertall av melkesyrebakterier, med overflod av andre typer bakterier. Du kan lese mer om tilstanden her.

Bakteriell vaginose handler altså om for lite melkesyrebakterier, og for mange andre typer bakterier som oftest gir symtpomer som økt gråhvit/melkeaktig utflod som ofte er illeluktende. Dersom du har hatt dette før og gjenkjenner symptomene, kan du bestille bestille resept hos Nettlegevakt. Hvis du er usikker på symptomene, kan du bestille test.

Sopp i underlivet (candida vaginitt)

Infeksjon i underlivet av gjærsopptypen Candida albicans (derav navnet Candida) er den vanligste årsaken. Du kan lese mer om tilstanden her.

I motsetning til bakteriell vaginose som er en endring av bakteriekulturen, er sopp i underlivet en overvekst av gjærsopp som fører til betennelse. Dette gir ofte hvit, tykk utflod samtidig med sårhet og svie. Du kan bestille test hos Nettlegevakt og få behandling dersom testen er positiv.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!