hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Rynker og solskadet hud

Rynker skyldes en kombinasjon av naturlig aldring og solens påvirkning på huden over tid.

Rynker og solskadet hud

Soleksponering og aldring gjør over tid at huden mister noe av sin tykkelse og elastisitet. Dette er fordi bindevevet i huden blir skadet av sollys, og hudens bindevev endrer derfor sin sammensetning, og kommer til uttrykk som rynker.

Det første området man får linjer i huden er gjerne rundt øyne, panne og mellom øynene.

Årsaker

Brunfarge er pigment i huden som kalles melanin. Dette beskytter huden mot solstråler. Mennesker med lys hud har mindre naturlig beskyttelse, og derfor mer utsatt for solskader. Solstrålene bryter ned bindevevet i huden, som over tid fører til rynker grunnet mindre mengde og endring i sammensetningen av hudens bindevev.

Røyking får små blodårer til å trekke seg sammen, og for hudens del gjør dette at ernæringen blir redusert. Røyking bidrar derfor også til rynker.

Etterhvert som vi blir eldre nedsettes også sirkulasjon og ernæring av huden naturlig.

Forebygging

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge rynker er å unngå miljøfaktorer som røyking og sterk soleksponering uten solkrem.

Behandling

Rynker er en del av kroppens naturlige aldring og behøver ikke behandles. Med økende fokus på kosmetiske forhold i samfunnet er det likevel mange som opplever dette som plagsomt og ønsker behandling.

Kosmetikkmarkedet har mange kremer mot rynker til høy pris og av varierende kvalitet.

Den mest effektive kremen mot lettere rynker er retinoid-krem (Vitamin A). Den er reseptbelagt og har dokumentert effekt mot linjer og mindre rynker ved å gjøre huden tykkere og virke betennelsesdempende.

Av annen behandling som finnes på markedet er filler-injeksjoner og botox-injeksjoner det mest vanlige.

Gravide

Gravide skal ikke bruke dette medikamentet, da dette kan være fosterskadelig.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på retinoid-kremene Retirides og Cordes VAS. Fyll ut enkelt skjema, og legen går igjennom og gir deg tilbakemelding i løpet av få minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!