hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Cordes VAS - Effektiv krem mot rynker

Rynker kan være plagsomt og generende for mange. Heldigvis finnes det flere effektive kremer, hvorav Cordes VAS er populær og mye brukt.

Cordes VAS - krem mot rynker

Hva er Cordes VAS?

Cordes VAS er en krem som inneholder tretinoin, en type A-vitamin. En liknende krem i samme gruppe er Retirides.

Hva brukes Cordes VAS mot?

Cordes VAS kan brukes mot følgende plager:

  • Akne
  • Fine linjer i huden
  • Rynker
  • Pigmentflekker

I Norge er den spesielt mye brukt mot rynker og linjer i huden.

Slik fungerer det

Virkestoffet var i utgangspunktet en behandling mot kviser på 70-tallet. Det har siden vist seg at rynker, pigmentflekker og selv forstadier til hudkreft ble bedre under behanldingen med legemiddelet.

Kremen fungerer ved å stimulere dannelse av nye hudceller, reparere skadet DNA, bindevev i huden og blodårer, stimulerer for produksjon av nytt bindevev som gjør huden fastere, og reduserer størrelsen på talgkjertler og talproduksjon. Effekt på pigmentflekker er også vist å være god.

Hvordan brukes Cordes VAS?

Vanlig dosering er et tynt lag med krem før leggetid hver kveld. Noen kan trenge mindre dosering avhengig av bivirkninger.

Behandlingen må foregå daglig over uker til måneder for å ha effekt. Det er ikke mulig å konkret forutsi hvor lang tid behandlingen skal vare, dette avhenger av bivirkninger og resultater underveis i behandlingen.

Hva er eventuelle bivirkninger?

Bivirkningene er som oftest doseavhengige og omfatter rødhet og irritasjon i huden.

Gravide skal ikke bruke medikamentet. Bakgrunnen er at denne typer legemidler er fosterskadelige. Det er ikke funnet at bruk på huden utgjør en skade for foster, men som føre-var-prinsipp anbefales gravide allikevel å ikke bruke dette.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på Cordes VAS mot rynker. Resept er vanligvis klar i løpet av få minutter etter innsending.

  1. Legemiddelverket. Retinoider: risiko for fosterskade ved bruk under graviditet og risiko for psykiske reaksjoner. Oppdatert: 04.09.18. Uthentet 28.06.23.
  2. BMJ Best Practice. Actinic keratosis. Last reviewed: 28 May 2023. Last updated: 04 Nov 2022. Actinic keratosis. Uthentet: 28.06.23.
  3. BMJ Best Practice. Wrinkles. Last reviewed: 28 May 2023. Last updated: 11 Jan 2022. Uthentet: 28.06.23.
  4. UpToDate. Anna L Chien et al. Photoaging. Literature review current through: May 2023. Last updated: Feb 24, 2022. Uthentet: 28.06.23.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!