hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Nesetetthet

Nesetetthet oppleves når luftpassasjen gjennom ett eller begge nesebor er redusert. Dette er et vanlig fenomen som de fleste opplever fra tid til annen, og det er mange årsaker til dette. Kan stort sett enkelt behandles, men i noen tilfeller bør du være ekstra oppmerksom.

Infeksjoner

Bihulebetennelse og forkjølelse kan føre til tett nese. Slimhinnene gjennom nesen blir betent og fortykket. Dette fører til at mindre luft kan passere gjennom nesen. Det er vanlig at nesetetthet kommer og går, og veksler mellom høyre og venstre side. Bihulebetennelse kan behandles med nesespray, eventuelt tabletter, som reduserer tykkelsen på slimhinnene i nesa og gir bedre luftpassasje. Dette kan enkelt bestilles hos Nettlegevakt.

Allergi

Allergi er når kroppen reagerer unormalt mye på et stoff - dette kan for eksempel være pollen eller husstøv. Når disse partiklene kommer i kontakt med slimhinnnen i nesen, så reagerer immunforsvaret og fører til at slimhinnen i nesen blir tykk, og det blir mindre plass til luftpassasje. Behandlingen er at man først forsøker å unngå eksponering for det man er allergisk overfor, men noen ganger er det behov for nesespray og medisiner. Dette kan enkelt bestilles hos Nettlegevakt.

Nesepolypper

Dette er små utvekster fra slimhinnen i nesen som ofte kommer i forbindelse med reaksjoner i neseslimhinnen. I tillegg til tett nese, opplever også noen redusert luktesans, nasal stemme og hodepine. Tilstanden behandles ut fra årsaken til at man har fått det, for eksempel allergi eller bihulebetennelse. I noen tilfeller fungerer ikke behandlingen, og da kan kirurgi være et alternativ.

Nesespray

Noen former for nesespray som kjøpes reseptfritt, f.eks. Otrivin, kan føre til tett nese dersom dette brukes over lengre tid enn anbefalt på pakningingsvedlegget. Grunnen er at disse medisinene fungerer ved å trekke sammen blodkar i neseslimhinnen, og ikke dempe betennelsen, hvilket igjen fører til at kroppen prøver å motvirke dette dersom det brukes over tid. Behandlingen er å stoppe med denne typen nesespray. Noen blir også avhengige av denne typen nesespray, hvor mang bruker nesesprayen langt utover hva som er anbefalt. Hos Nettlegevakt kan du lese mer om dette her og få behandling.

Falske mandler

I bakre del av neseåpningen, finnes lymfevev i slimhinner omkring nesens utgang. Dette vevet kan være forstørret og føre til redusert luftpassasje. Tilstanden behandles sjeldent, men kirurgi kan være aktuelt.

Skjev neseskillevegg

Neseborene er separert fra hverandre med det som kalles neseskilleveggen. Dette er en brusk-struktur i midten av nesen som er dekket av en tynn slimhinne. Skjev neseskillevegg kan være medfødt, men også ervervet. Behandlingen er operasjo av en Øre-Nese-Hals lege.

Fremmedlegemer

Små barn kan plassere små gjenstander i neseborene, dette skal man være observant på, og kontakte lege eller legevakt dersom man får mistanke om dette.

Når er det farlig å være tett i nesa?

Et faretegn er dersom man er tett i ett av neseborene over lengre tid, og eventuelt samtidig får uforklarlige neseblødninger. Da skal man kontakte legen for vurdering.

Når skal jeg kontakte lege for nesetetthet?

Mange vil ha god effekt av nesespray, eventuelt medisiner. Dersom dette ikke har effekt, om nesetetthet blir et gjentagende problem eller at man har uforklarlig ènsidig (eventuelt dobbeltsidig) nesetetthet, så skal man kontakte lege for vurdering.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!