hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Bihulebetennelse

Hva er bihluebetennelse og hvordan behandles det? Her finner du alt du trenger å vite om bihulebetennelse.

Få hjelp med behandling av bihulebetennelse

I ansiktsskjelettet er det små hulrom som er tilknyttet nese og svelg. De er i kinnbein, rundt øyne og i pannen. I disse hulrommene kan det oppstå infeksjon og betennelse.

Årsak

Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en neseforkjølelse. Slimhinner hovner opp og forbindelsen mellom bihuler og nese/svelg stenges. Dette fører til at slim og infeksjonsmateriale (virus, bakterier) ikke dreneres ut av bihuler og infeksjon oppstår.

Symptomer

Bihulebetennelse har gjerne et to-faset forløp. Først er man syk med en forkjølelse, blir bedre, og deretter kommer plagene fra bihuler. Symptomer er da typisk:

  • Tett nese
  • Rennende nese
  • Smerter over bihuler (kinnben, panne, rundt øyne)
  • Forverring av smerter ved fremoverlening
  • Tap av luktesans
  • Feber
  • Smertene kan også kjennes ut som de er i tenner (overkjeve).

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles vanligvis utifra de typiske symptomene. Ved tvilstilfeller kan røntgenundersøkelser og CT være til hjelp.

Behandling

Det viktigste er å gjenopprette god passasje mellom nese/svelg og bihuler. Det anbefales hyppig bruk av nesespray (saltvann) og kortison-nesespray. Tablettene Rinexin brukes også av og til. Når passasjen åpnes dreneres virus, bakterier og slim naturlig ut og betennelsen avtar.

Antibiotika brukes ved lang varighet, sterke symptomer og vedvarende plager til tross for overnevnte behandling. De fleste blir gode uten antibiotika.

Ved langvarige plager over 3 måneder kan man bli henvist til en Øre-nese-hals avdeling. Man kan da operere ved å kirurgisk åpne opp passasjen mellom bihuler og nese/svelg. Dette er sjeldent.

Prognose

De aller fleste blir gode i løpet av 1-2 uker. Som oftest er nesespray tilstrekkelig. Noen kan få plager av lenger varighet, men dette er sjeldent og kan da eventuelt bli behandlet av Øre-nese-hals-spesialister.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du chatte med en erfaren allmennlege. Du kan få vurdert dine plager og få resept på nødvendige medisiner. Vanlig svartid er 5 minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!