Bihulebetennelse

Bihulebetennelse er når slimhinnen i nese og bilhuler er betent og hoven. Årsaken er oftest virus, bakterier eller allergi. Behandles med nesepsray og eventuelt tabletter for å gjøre slimhinnene mindre hovne, og derav frisk og symptomfri.

Få hjelp med behandling av bihulebetennelse

I ansiktsskjelettet er det små hulrom som har små åpne kanaler inn mot nese og svelg. De er i kinnbein, rundt øyne og i pannen. I disse hulrommene kan det oppstå infeksjon og betennelse.

Årsak

Slimhinnene i nese fortsetter også inn i ansiktets bilhuler. Når man får en neseforkjølelse, blir slimhinnen i både nese og bilhuler betent, og åpningene mellom nese og bihuler blir tette. Infeksjonsmateriale (virus og bakterier) i bihulene blir derfor ikke drenert ut i nesen, og skaper infeksjon og betennelse.

Symptomer på bihulebetennelse

Bihulebetennelse har gjerne et to-faset forløp. Først er man syk med en forkjølelse, blir bedre, og deretter kommer plagene fra bihuler. Symptomer er da typisk:

  • Tett nese
  • Rennende nese
  • Smerter over bihuler (kinnben, panne, rundt øyne)
  • Forverring av smerter ved fremoverlening
  • Tap av luktesans
  • Feber
  • Smertene kan også kjennes ut som de er i tenner (overkjeve).

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles vanligvis utifra de typiske symptomene. Ved tvilstilfeller kan røntgenundersøkelser og CT være til hjelp.

Behandling av bihulebetennelse

Det viktigste er å åpne passasje mellom nese og bilhuler ved å avsvelle slimhinnene. Hyppig bruk av nesespray (saltvann) og kortison-spray (Nasonex) bidrar til dette. Tabletter (Rinexin) kan også brukes for dette formålet.

Når det er god passasje mellom bihuler og nese, vil væske med virus og bakterier bli drenert ut, og betennelse avtar.

Antibiotika brukes ved lang varighet, sterke symptomer og vedvarende plager til tross for overnevnte behandling. De fleste blir gode uten antibiotika.

Ved langvarige plager over 3 måneder kan man bli henvist til en Øre-nese-hals avdeling. Man kan da operere ved å kirurgisk åpne opp passasjen mellom bihuler og nese/svelg. Dette er sjeldent.

Prognose

De aller fleste blir gode i løpet av 1-2 uker. Som oftest er nesespray tilstrekkelig. Noen kan få plager av lenger varighet, men dette er sjeldent og kan da eventuelt bli behandlet av Øre-nese-hals-spesialister.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på Nasonex og Rinexin mot bihulebetennelse. Vanlig svartid er 5 minutter.