hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Avhengig av nesespray

Mange sliter med å være avhengig av nesespray. Her kan du lese om problemet og hva som kan gjøres for å få det bedre!

Avhengig av nesespray - løs problemet raskt og effektivt

For mange starter problemet med nesetetthet i forbindelse med en forkjølelse. Slimhinnene hovner da opp og nesespray blir en umiddelbar løsning mot nesetetthet.

De vanligste nesesprayene som gir avhengighet er Otrivin og Zycomb. Disse sprayene er effektive for å holde nesen åpen ved forkjølelse, da de effektivt avsveller neseslimhinnene med rask effekt.

Problemet med disse nesesprayene er at etter 1-2 ukers bruk så kan slimhinnene reagere med å hovne opp som en reaksjon på spraybruken. Det er ikke lenger luftveisinfeksjonen eller allergien som gir tett nese - men en ren reaksjon på bruk av nesespray.

Fra dette tidspunktet kan man fort havne inn i en ond sirkel der man stadig må bruke nesespray for å holde nesen åpen. Dette er grunnen for at bruk av slik nesespray ikke skal overstige 10 dager slik det står i pakningsvedlegget.

Nesespray er effektivt men kan gi avhengighet

Hvordan bli kvitt avhengighet til nesespray

Når man stopper med Otrivin eller Zycomb, kan man oppleve å bli helt tett i nesa. Her finnes det reseptbelagt nesespray som inneholder et helt annet virkestoff - et kortison-lignende stoff som fungerer ved å dempe betennelse som er oppstått i forbindelse med overforbuk av reseptfri nesespray.

I motsetning til Otrivin og Zycomb, så vil ikke den reseptbelagte nesesprayen ha umiddelbar effekt. Istede vil bruk over lengre tid gi en gradvis bedring av symptomene, og luftpassasjen i nesa blir bedre. Etter 1-2 ukers bruk vil mange merke effekt, og man kan da avslutte behandlingen.

Denne kan du bestille resept på her.

Hvis problemet med nesetetthet ikke gir seg etter 1-2 ukers bruk, er det aktuelt med en undersøkelse hos Øre-nese-hals-spesialist med tanke på andre årsaker som for eksempel polypper, skjev neseskillevegg o.l.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!