hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Utsette mensen

Du kan bruke tabletter for å utsette menstruasjon opp til 14 dager. Her kan du lese hvordan medisinen fungerer.

Menstruasjonen kan komme på et ubeleilig tidspunkt, og det er flere grunner til at man ønsker å utsette menstruasjon. Det finnes medisiner, slik at man kan forskyve menstruasjonen til et senere tidspunkt.

Progesteron - hormonet som bestemmer når menstruasjonen inntreffer

Eggstokkene produserer et hormon som kalles Progesteron underveis i menstruasjonssyklusen. Hormonet er spesielt fremtredende siste halvdel av menstruasjonssyklusen, og oppgaven til hormonet er blant annet å holde livmorslimhinnen tykk og unngå at slimhinnen avstøtes.

Helt mot slutten av menstruasjonssyklusen vil eggstokkene redusere produksjonen av hormonet dersom man ikke er blitt gravid. Når nivået progesteron faller, vil livmorslimhinnen bli avstøtt. Vevet som blir avsøtt vil da blø ut gjennom skjeden - dette er menstruasjon.

Slik fungerer tabletten som utsetter menstruasjon

Primolut-N inneholder et hormon som ligner kroppens Progesteron. Når man tar denne tabletten, vil man opprettholde hormonnivået så lenge man tar medisinen, og menstruasjonen kommer omlagt 2-3 dager etter man stopper å ta tablettene. Ettersom man tar tablettene i 10-14 dager, så vil menstruasjonen komme kort tid etter man har inntatt siste tablett, og derav utsette menstruasjon ca. 10-14 dager.

Er Primolut det samme som p-pille?

Nei, Primolut er ikke en p-pille som forhindrer graviditet, det er et medikament som kun utsetter menstruasjonen. Hvis det er mistanke om at man er gravid, skal man ta en graviditetstest før man begynner på medisinen.

Tabletten beskytter altså ikke mot graviditet.

Dersom du ønsker p-piller kan du også bestille dette hos Nettlegevakt. Les mer på vår informasjonsside om p-piller og prevensjon om dette heller kan være mer aktuelt.

Hvor ofte kan Primolut brukes?

Det er ingen øvre grense for hvor mange ganger man kan utsette menstruasjon i løpet av ett år. Dersom man har regelmessig menstruasjon, uten symptomer på sykdom, kan man eventuelt vurdere en p-pille fast for å redusere eller kontrollere blødninger over lengre tid.

Hva er nedre aldersgrense?

Det er ikke etablert noen nedre aldersgrense for hvem som kan bruke preparatet. En kvine som mensturerer og har behov for å forskyve tidspunktet, vil kunne bruke preparatet.

Kan man bruke Primolut og P-pille samtidig?

I utgangspunktet bør man få en vurdering hos lege dersom man har blødninger utenom ventet menstruasjon. Ved gjennombruddsblødning hvor det kommer blødning mellom mentruasjonene, kan det være flere ulike årsaker til at dette oppstår, og kan være gjenstand for behandling.

Bivirkninger

Man må ta de samme forholdsregler som ved bruk av tradisjonelle p-piller.

Noen kan blant annet oppleve hodepine, kvalme, utslett og psykiske bivirkninger. På pakningsvedlegget ligger en fullstendig oversikt.

Av mer alvorlige bivirkninger er det en liten økt risiko for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt ved bruk av p-piller. Ta derfor kontakt med lege umiddelbart hvis du opplever:

  • Hevelse i legg eller arm
  • Plutselige pustevansker og smerter i brystet
  • Kraftig og uvanlig hodepine
  • Taleproblemer, ansiktsskjevhet eller redusert førlighet i armer eller bein

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille Primolut-N gjennom våre leger. Følg linken under for å komme videre.

kilder:

  1. Felleskatalogen. Primolut-N. Basert på SPC godkjent av SLV/EMA: 22.01.2019. Uthentet: 22.10.23. Link
  2. Relis.no. Noretisteron til forskyving av menstruasjon hos ung jente. Publisert: 21.02.2022. Uthentet: 22.10.23 Link
  3. Relis.no. Utsettelse av menstruasjon/mellomblødninger - Primolut til p-pillebruker? Publisert: 22.11.2018. Uthentet: 22.10.23. Link
  4. Legemiddelverket. Primolut-N. Preparatomtale. Uthentet: 22.10.23. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!