hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

P-piller og prevensjon

P-piller beskytter mot graviditet og er den mest brukte prevensjonen i Norge i dag. Bestill resept her.

Prevensjon - alle typer p-piller, spiral mm.

P-piller inneholder to hormoner som finnes naturlig i kvinnekroppen. Disse svinger gjennom menstruasjonssyklus. Når hormon tilføres kontinuerlig gjennom p-pillen stopper menstruasjonssyklusen opp og eggløsningen uteblir.

Det finnes mange forskjellige typer p-piller. Alle virker stort sett på samme måte, men hormoninnholdet varierer litt mellom de forskjellige merkene.

P-piller gir ofte regelmessig blødninger som kan forskyves om man har behov for det. Er man plaget med smerter eller store blødninger i forbindelse med menstruasjon hjelper p-piller også ofte godt på dette.

Bivirkninger

Bivirninger er generelt sjeldne. Noen kan oppleve hodepine, endret utflod, kvalme, humørsvingninger, psykiske bivirkninger og redusert seksualdrift. Dette går som regel over i løpet av de første månedene etter at man har startet med p-piller.

Av mer alvorlige bivirkninger er det en liten økt risiko for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt ved bruk av p-piller. Ta derfor kontakt med lege umiddelbart hvis du opplever:

  • Hevelse i legg eller arm
  • Plutselige pustevansker og smerter i brystet
  • Kraftig og uvanlig hodepine
  • Taleproblemer, ansiktsskjevhet eller redusert førlighet i armer eller bein

Utsette menstruasjon

Det er mulig å bruke p-piller til å utsette menstruasjonen. Les i pakningsvedlegget til din p-pille for nærmere instruksjon.

Glemt p-pille

Det kan være fort gjort å glemme en p-pille. I pakningsvedlegget står det nærmere informasjon om hvordan du skal håndtere dette. Vi anbefaler at du setter deg inn i informasjonen på forhånd i tilfelle du skulle glemme en p-pille.

Resept på p-piller hos Nettlegevakt

Nettlegevakt kan hjelpe deg med resept på p-piller. Legg inn bestilling og du får svar i løpet av få minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!