hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Menstruasjonssyklus

Hver måned vokser livmorslimhinnen tykkere, frem til den avstøtes og blør ut gjennom skjeden - hvilket kalles menstruasjon. Deretter starter syklusen på ny.

Hva er menstruasjon?

Menstruasjon er når livmorslimhinnen avstøtes, og deretter blør ut gjennom skjeden. Når menstruasjonen er overstått, er livmorslimihinnen tynn, og klar for å bygges opp igjen.

Fra hypofysen i hjernen skilles det ut to hormoner som påvirker menstruasjonssyklusen - de kalles FSH og LH. FSH stimulerer modning av egg i eggstokkene, og som regel er det èn eggcelle som modnes i hver menstruasjonssyklus. Når egget er modent etter ca 15 dager, øker mengden av LH i blodet og egget frigjøres fra eggstokk til eggleder.

Egget vil deretter vandre gjennom eggleder og inn i lovmorhulen. Når en sædcelle har befruktet egget, kan egget festes til livmorslimhinnen og vokse seg til et foster. Dersom eggcellen ikke befruktes, så vil eggcellen passere ut fra livmoren, og livmorslimhinnen vil etterhvert avsøtes igjen - menstruere. Syklusen starter på nytt igjen.

Menstruasjon vil derfor også være et tegn på at man ikke er gravid - da ville man ikke fått menstruasjon.

Menstruasjonsplager

Menstruasjon er et syklisk fenomen, og skjer som regel ved faste intervaller. Det er dog ikke uvanlig å oppleve uregelmessige menstruasjoner, smertefull menstruasjon eventuelt kraftige blødninger. Årsakene kan være flere, og det er viktig å kontakte lege for å undersøke grunnen til plagene.

Kan jeg utsette menstruasjonen?

Ja, på Nettlegevakt kan du bestille medisin som kan utsette menstruasjonen opp til 14 dager.

Kan jeg "hoppe over" menstruasjon?

Ja, på Nettlegevakt kan du bestille p-piller som både kan utsette menstruasjon, men også "hoppe over" menstruasjon - les i pakningsvedlegget til din p-pille for nærmere instruksjon.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!