hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Menstruasjonssyklus

Hver måned vokser livmorslimhinnen tykkere, frem til den avstøtes og blør ut gjennom skjeden - hvilket kalles menstruasjon. Deretter starter syklusen på ny.

Hva er menstruasjon?

Menstruasjon er når livmorslimhinnen avstøtes, og deretter blør ut gjennom skjeden. Når menstruasjonen er overstått, er livmorslimihinnen tynn, og klar for å bygges opp igjen.

Fra hypofysen i hjernen skilles det ut to hormoner som påvirker menstruasjonssyklusen - de kalles FSH og LH. FSH stimulerer modning av egg i eggstokkene, og som regel er det èn eggcelle som modnes i hver menstruasjonssyklus. Når egget er modent etter ca 15 dager, øker mengden av LH i blodet og egget frigjøres fra eggstokk til eggleder.

Egget vil deretter vandre gjennom eggleder og inn i livmorhulen. Når en sædcelle har befruktet egget, kan egget festes til livmorslimhinnen og vokse seg til et foster. Dersom eggcellen ikke befruktes, så vil eggcellen passere ut fra livmoren, og livmorslimhinnen vil etterhvert avsøtes igjen - menstruere. Syklusen starter på nytt igjen.

Menstruasjon vil derfor også være et tegn på at man ikke er gravid - da ville man ikke fått menstruasjon.

Er mensen rent blod?

Nesten, mensen er en blanding av blod og vev fra livmorslimhinnen, men vi kaller det allikevel for en blødning.

Hvor lenge varer menstruasjon?

Menstruasjonsblødning varer omtrent 3-7 dager.

Hvor mye blod mister man under en menstruasjon?

Ved en normal menstruasjonsblødning mister man omlag opp til 80ml blod. Større mengder enn 80ml defineres som kraftig menstruasjonsblødning. Dette skal vurderes av lege da det er flere årsaker til kraftige menstruasjonsblødninger som kan eller skal behandles. Store blødninger over tid kan også føre til jernmangelog lav blodprosent.

Menstruasjonsplager

Menstruasjon er et syklisk fenomen, og skjer som regel ved faste intervaller. Det er dog ikke uvanlig å oppleve uregelmessige menstruasjoner, smertefull menstruasjon og eventuelt kraftige blødninger. Årsakene kan være flere, og det er viktig å kontakte lege for å undersøke grunnen til plagene.

Mellomblødning

Blødning mellom menstruasjonene kalles mellomblødning eller spottblødning. Det er mange tilstander som kan føre til dette, og oftest er dette ufarlig. Når man opplever dette, bør man allikevel kontakte lege for en vurdering ettersom det finnes mange ulike årsaker og derav flere behandlingsmuligheter. Et eksempel er seksuelt overførbare sykdommer, dette er viktig å identifisere, slik at man kommer raskt i gang med behandling.

Kan jeg bli gravid når som helst mellom blødninger?

Omlag 12-14 dager før neste menstruasjon får man eggløsning. Egget kan da overleve i ca 24-36 timer ubefruktet, og det er i dette tidsrommet at kvinnen kan bli gravid. En sædcelle overlever ca 5 døgn, derfor kan kvinnen bli gravid dersom man har samleie 5 dager før eggløsningen. Man har derfor et lite vindu for når man kan bli gravid i en menstruasjonssyklus.

Kan jeg utsette menstruasjonen?

Ja, på Nettlegevakt kan du bestille medisin som kan utsette menstruasjonen opp til 14 dager. Les mer om dette her.

Kan jeg "hoppe over" menstruasjon?

Ja, på Nettlegevakt kan du bestille p-piller som både kan utsette menstruasjon, men også "hoppe over" menstruasjon - les i pakningsvedlegget til din p-pille for nærmere instruksjon.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!