hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Kjønnsvorter - årsak, symptomer og behandling

Kjønnsvorter er små vorter lokalisert på eller rundt kjønnsorganer eller endetarm. Vortene skyldes humant papillomavirus (HPV) og overføres seksuelt.

Kjønnsvorter (på fagspråket kalt kondylomer) er en svært vanlig tilstand, spesielt blant unge. Det er beregnet at over 50% av seksuelt aktive vil få HPV-infeksjon i løpet av livet, og 10-15% vil ha en episode med kjønnsvorter.

Få behandling mot kjønnsvorter

Fyll ut skjema og få resept fra lege.
Kun kr 299,-

Bestill nå

Symptomer

Kjønnsvorter (kondylomer) er utvekster fra ellers flat hud. De kan vokse enkeltvis eller i store ansamlinger. Dersom mange vokser i samme omrdået, er de også beskrevet med et "brosten"-lignende utseende.

Kjønnsvorter på penis

Av og til kan vortene gi noe kløe og irritasjon.

Diagnose

Utseende er svært karakteristisk for tilstanden, og ytterligere undersøkelser er ikke påkrevd. Diagnosen stilles på utseende.

Behandling

Kjønnsvorter går som oftest over av seg selv etter en stund.

Hvis man vil aktivt behandle er en type medisinsk liniment en velprøvd og effektiv behandling. Man pensler vortene 2 ganger daglig i 3 dager, eventuelt gjentatte ganger. Denne behandlingen skal ikke brukes ved graviditet.

Ellers er det mulig å behandle med frysebehandling eller kirurgi.

Det kan gå noen måneder før vortene blir borte, og 20-30% opplever at de kommer tilbake etter endt behandling.

Er det smittsomt?

Ja, kjønnsvorter er svært smittsomt og smitter gjennom seksuell kontakt. Kondom beskytter delvis mot smitte. Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra man er eksponert til utbrudd av sykdom, kan være opp til 8 måneder, men er vanligvis 2-3 måneder.

Forebyggende behandling

Mange HPV-vaksiner beskytter mot HPV, inkludert HPV-typene som gir kjønnsvorter. Les mer om HPV-vaksine.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Mistenker du kjønnsvorter? Nettlegevakt kan hjelpe deg med legevurdering av tilstand og eventuelt gi deg resept på behandling. Trykk deg videre på knappen under for mer informasjon.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!