hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

HPV-vaksine

Gardasil 9 er en vaksine mot HPV-virus. Viruset kan føre til både kreft og vorter hos kvinner og menn, men vaksinen kan forebygge disse tilstandene.

HPV er en gruppe virus (Human papillomavirus). Det er identifisert over 200 HPV-virus. Noen HPV-virus er forbundet med godartede tilstander som kjønnsvorter, dette er for eksempel HPV-6 og HPV-11, mens andre HPV-virus er knyttet til ondartede tilstander som livmorhalskreft, dette er for eksempel HPV-16 og HPV-18.

Gardasil9 inneholder proteiner, såkalt viruslignende partikler, som skal indusere beskyttelse mot HPV 6 og 11 (som oftest gir kjønnsvorter) og HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 (som er forbundet med kreftsykdom).

Den vanligste kreftformen forbundet med HPV er livsmorhalskreft. HPV kan også føre til kreft hos både menn og kvinner i endetarm, munnhule, svelg og ytre kjønnsorgan.

Vaksinen Gardasil 9 beskytter mot over 90% av livmorshalskreft og kjønnsvorter. Hvis man allerede har en HPV-infeksjon er effekten av vaksinen mer usikker. Den anbefales likevel å ta, da man får beskyttelse mot HPV-varianter man ikke har infeksjon med.

Varighet av vaksinen

Vedvarende beskyttelseseffekt er så langt påvist i 8 år etter man har gjennomgått full vaksinasjon. Det er enda uklart eksakt hvor lenge effekten av vaksinen varer.

Hva hvis man er vaksinert tidligere?

En del har fått vaksinen Cervarix gjennom det offentlige vaksinasjonsprogrammet. Denne dekker de vanligste HPV-variantene som disponerer for kreft, men ikke de som kan gi kjønnsvorter eller andre høyrisiko HPV-virus. Hvis en ønsker denne tilleggsbeskyttelsen kan man ta Gardasil 9, selv om man har tatt Cervarix tidligere.

Vaksinen erstatter ikke celleprøve

Selv om en er blitt vaksinert bør en fortsatt følge opp screeningprogrammet for livmorhalskreft som alle kvinner mellom 25 og 69 år får tilbud om.

Hvordan få HPV-vaksine

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på HPV-vaksine og vaksinasjon hos våre samarbeidspartnere Apotek 1, Vitusapotek, Boots eller Ditt Apotek. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!