hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

HPV-vaksine

Gardasil 9 er forebyggende mot kreft og kjønnsvorter forårsaket av 9 HPV-typer - for både menn og kvinner.

HPV-vaksine

HPV-vaksine beskytter mot varianter av humant papillomavirus som kan være disponerende for forskjellige kreftformer. Den vanligste kreftformen forbundet med HPV er livsmorhalskreft. HPV kan også føre til kreft i endetarm, munnhule, svelg og ytre kjønnsorgan hos begge kjønn.

Andre varianter av HPV kan gi kjønnsvorter og vorter i munnhule/svelg. Selv om dette ikke er kreft kan det være sjenerende for de som får det.

Vaksinen Gardasil 9 beskytter mot over 90% av livmorshalskreft og kjønnsvorter. Hvis man allerede har en HPV-infeksjon er effekten av vaksinen mer usikker. Den anbefales likevel å ta, da man får beskyttelse mot HPV-varianter man ikke har infeksjon med.

Varighet av vaksinen

Beskyttelsen antar man er livslang.

Hva hvis man er vaksinert tidligere?

En del har fått vaksinen Cervarix gjennom det offentlige vaksinasjonsprogrammet. Denne dekker HPV-variantene som disponerer for kreft, men ikke de som kan gi kjønnsvorter. Hvis en ønsker denne tilleggsbeskyttelsen kan man ta Gardasil 9, selv om man har tatt Cervarix tidligere.

Vaksinen erstatter ikke celleprøve

Selv om en er blitt vaksinert bør en fortsatt følge opp screeningprogrammet for livmorhalskreft som alle kvinner mellom 25 og 69 år får tilbud om.

Hvordan få HPV-vaksine

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på HPV-vaksine og vaksinasjon hos vår samarbeidspartner Apotek 1. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Selve vaksinen kan du få satt hos Apotek 1 som vi samarbeider med. De tilbyr vaksinering i mange av sine apotek. Alternativt kan du hente ut vaksinen og få satt den hos fastlege/vaksinekontor.