hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Kikhoste hos spedbarn

Kikhoste er en luftveisinfeksjon som kan gi kraftig og langvarig hoste, spesielt ikke-vaksinerte eller de som ikke har gjennomgått infeksjon. Små barn er mest utsatt.

Kikhoste er en infeksjonssykdom i luftveiene forårsaket av bakterien Bordatella pertussis. Bakterien er svært smittsom, og smitter ved dråpesmitte, for eksempel at en syk person hoster mot en frisk person hvor så dråper med væske overføres fra den syke til den friske.

Kikhoste er spesielt farlig for spedbarn og premature. Disse kan på pustestopp, surstoffmangel, lungebetennelse i tillegg til kikhosten og komplikasjoner fra nervesystemet som for eksempel kramper. Hosten kan være så kraftig at det fører til blodutredelser i øye, huden i ansiktet og overkropp, samt vekttap.

Vaksinasjon mot kikhoste er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og den første vaksinen får man ved 3 måneders alder. Før den første vaksinen, har barnet i utgangspunktet ingen antistoffer mot bakterien, med mindre man har fått dette overført fra moren under svangerskapet.

Forekomst av kikhoste

Antall meldte tilfeller av kikhoste er betydelig avtatt de siste årene, men fortsatt er det flere tilfeller hvert eneste år. I 2022 var det rapportert om 44 tilfeller av kikhoste, året før var det 38 tilfeller.

Vaksinasjon av mor under svangerskap

Når mor vaksineres under 2. eller 3. trimester av svangerskapet, dannes det antistoffer som overføres til fosteret. Dette vil gi det nyfødte barnet beskyttelse i den mest sårbare perioden. Mors antistoffer i fosterblodet vil gradvis avta over de kommende månedene, og barnet vil selv begynne å produsere antistoffer når det selv blir vaksinert.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille vaksinen Boostrix Polio som gir beskyttelse mot blant annet kikhoste, og kan tas i 2. eller 3. trimester av graviditet. Følg linken under for bestilling.

Les mer om kikhoste her

Kilder:

  1. Helsebiblioteket. Akuttveileder i pediatri. Kikhoste. Sist faglig oppdatert: 25.02.2022. Uthentet: 29.03.24. Link
  2. Folkehelseinstituttet. Kikhoste (pertussis) - veileder for helsepersonell. Oppdatert 12.10.2023. Uthentet: 29.03.24. Link
  3. Folkehelseinstituttet. Forslag om kikhostevaksine til gravide for å beskytte babyen. Publisert 11.10.2023. Uthentet: 29.03.24. Link
  4. Felleskatalogen. Boostrix Polio. Basert på SPC godkjent av DMP/EMA: 25.08.2023. Sist endret: 13.09.2023. Uthentet: 29.03.24. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!