hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i hinnen som omfavner hjernen. Tilstanden er alvorlig og krever umiddelbar behandling.

Feber måles med temperaturmåler

Hvordan får man hjernehinnebetennelse?

Bakterier er den vanligste årsaken, og disse kommer inn til hjernen enten fra smitte via andre mennesker, eller fra en infeksjon et annet sted på kroppen. Bakterier fra en annen infeksjon kan havne i hjernen via blodstrømmen.

Symptomer

De vanligste symptomene på hjernehinnebetennelse er

  • Feber
  • Nakkestivhet
  • Endret bevissthet, sløvhet
  • Hodepine
  • Lysskyhet

Symptomene utvikler seg ofte raskt.

Hjernehinnebetennelse er en svært alvorlig tilstand og krever akutt innleggelse på sykehus.

Hvem får hjernehinnebetennelse?

Det er økende forekomst ved økende alder, men personer i alderen 16-19 år har en høyere risiko enn resten av befolkningen. Dette sannsynlig fordi de er mer utsatt for smitte eksempevis ved drikking av samme glass, flasker, eller ved kyssing.

Hva kan man gjøre for å unngå hjerneinnebetennelse?

Hos unge personer som er aktivt deltagende i sosiale sammenhenger anbefales å ikke dele sine drikkeenheter eller cigaratter. Spesielt på større fester hvor mange mennesker kan komme til å for eksempel drikke fra samme glass. Utover dette skal det være lav terskel for å kontakte lege dersom en av ens venner har fått meningitt, eller man selv får symptomer som nevnt over.

Helsemyndighetene anbefaler at ungdom mellom 16-19 år vaksineres mot smittsom type av hjernehinnebtennelse. Denne vaksinen kan du bestille hos Nettlegevakt.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!