hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Smittsom hjernehinnebetennelse

En av bakteriene som forårsaker hjernehinnebetennelse er smittsom mellom mennesker. Bakteriene heter meningokokker og gir opphav til det vi på folkemunne kaller smittsom hjernehinnebetennelse.

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse, på fagspråket kalt meningitt, er en svært alvorlig infeksjon i hinnen som omfavner hjernen. Både virus og bakterier kan gi opphav til denne alvorlige tilstanden. Tilstanden skal alltid behandles på sykehus, og er dødelig dersom behandling ikke blir iverksatt.

Smittsom hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er blant annet forårsaket av bakterier kalt meningokokker. Denne annses som smittsom mellom mennesker, hvilket medfører at noen utvalgte personer er i økt risiko for å få akkurat denne typen. De anbefales å ta vaksine.

Smittemåte

Smitte forekommer ved direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals fra en person til en annen. Relativt store mengder munnspytt må overføres. Kyssing og deling av drikker er en vesentlig smittemekanisme.

Symptomer

De vanligste symptomene på hjernehinnebetennelse, enten den er smittsom eller ikke, er

  • Feber
  • Nakkestivhet
  • Endret bevissthet, sløvhet
  • Hodepine
  • Lysskyhet

Symptomene utvikler seg ofte raskt.

Hjernehinnebetennelse er en svært alvorlig tilstand og krever akutt innleggelse på sykehus, og skal alltid behandles der.

Vaksine

Meningokokker er en type bakterier som består av flere serogrupper, og de vanligste som gir infeksjoner er A, B, C, W, X og Y. I Norge finnes to vaksiner som beskytter mot A, C, W og Y.

I Norge er det to typer tilgjengelige vaksiner;

  • Meningokokk ACWY-vaksine
  • Meningokokk B-vaksine

Varighet av vaksine

Effekten av vaksinen varer i 5 år. Det tar omtrent to uker fra vaksinasjon til beskyttelsen inntrer. Det er derfor anbefalt å vaksinere seg i god tid før russetiden.

Hvem bør vaksineres?

Ungdom i alder 16-19

Ungdom i aldersgruppen 16-19 år er en av aldersgruppene som har høyest forekomst av hjernehinnebetennelse. Dette på bakgrunn av tett samvær med andre ungdommer, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker, lite søvn som kan bidra til smitte og alvorlig sykdomsforløp. I den sammenheng er russ spesielt utsatt og for denne gruppen anbefales vaksine mot hjernehinnebetennelse sterkt.

For denne gruppen anbefaler Folkehelsesinsituttet vaksinen som beskytter mot meningokokker av typen A, C, W og Y, da det er disse meningokokktypene som har forårsaket de fleste sykdomstilfellene.

Russ er utsatt for hjernehinnebetennelse

Andre risikogrupper

Vaksine mot hjernehinnebetennelse (både ACWY og B-vaksine) anbefales også for følgende grupper:

  • Personer med manglende miltfunksjon
  • Medfødt eller ervervet immunsvikt
  • Personer som har nærkontakt med pasienter med hjernehinnebetennelse
  • Yrke som medfører risiko (lab-personale)
  • Menn som har sex med menn

Hvordan få vaksine

Nettlegevakt kan hjelpe deg med e-resept på vaksine mot hjernehinnebetennelse (type ACWY) og vaksinasjon hos vår samarbeidspartnere Apotek 1, Vitusapotek, Boots eller Ditt Apotek. Hos oss har du vanligvis e-resept klar i løpet av få minutter, senest innen en time.

Kilder:

  1. FHI.no. Meningokokkvaksine - veileder for helsepersonell. Publisert 09.04.2008 Oppdatert 19.01.2023. Link
  2. FHI.no. Meningokokksykdom - veileder for helsepersonell. Publisert 02.03.2010 Oppdatert 23.06.2020.Link
  3. FHI.no. Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse Publisert 19.10.2016 Oppdatert 06.05.2022. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!