hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Eggløsing

Eggløsning er betegnelsen på at et modent egg forløses fra eggstokk til eggleder. Dette er en del av menstruasjonssyklysen.

Hos menstruerende kvinner, så eggløsning finne sted omtrent 14 dager etter første dags menstruasjon ved en 28-dagers syklus. Har man regelmessig menstruasjon, så vil man i større grad kunne forutsi når man har eggløsning.

Symptomer på eggløsning

Det foregår en del fysiologiske forandringer i forbindelse med eggløsning, blant annet

  • Økt kroppstemperatur (0,5 grader)
  • Tykkere utflod
  • Brystømhet

Noen opplever smerter og ubehag i magen i forbindelse med menstruasjon. Dette forklares gjerne ut fra at når egget forløses fra eggstokk til eggleder, så kan noe av væsken og blod som omfavnet egget i eggstokken, lekke ut i bukhulen og skape irritasjon og smerter. Disse symptomene skal være kortvarige og gå over av seg selv uten behandling.

Det fertile vindu

Eggcellen som forløses fra eggstokken kan overleve 12-24 timer ubefruktet før det går til grunne. I denne perioden kan dette egget befruktes. En sædcelle kan leve opp til en uke, derfor vil man kunne bli gravid om man har ubeskyttet sex en uke før eggløsningen og til dagen etter eggløsning. Det er vanskelig å si eksakt hvilken dag man har eggløsning, men det finnes urinprøver som kan hjelpe til å forutse når dette skjer.

Uregelmessig menstruasjon

Regelmessig menstruasjon er også et godt mål på at man sannsynlig har eggløsning midt i menstruasjonssyklusen. Dersom man har uregelmessig menstruasjon, kan man ha såkalte ikke-eggløsningsrelaterte menstruasjoner. Det er derfor vanskelig å si om man har eggløsning eller ikke, og en av de vanligste årsakene til dette er PCOS. Det komplekse hormonelle årsaker til at dette oppstår.

Seksuelt overførbare sykdommer som for eksempel Klamydia kan også bidra til uregelmessig menstruasjon.

Underlivsblødning

Det er viktig å skille mellom uregelmessig menstruasjon og underlivsblødninger som ikke er relatert til mensen. Dersom man har celleforandringer på livmorhalsen, infeksjoner eller sår, kan man få blødninger som ikke kommer fra livmorhulen. Det er viktig å oppsøke lege dersom man opplever blødninger av ukjent årsak.

Kilder:

  1. Emetodebok. Normal menstruasjon. Uthentet: 28.01.24 Link
  2. National Library of Medicine. Physiology, Ovulation. Last Update: May 1, 2023. Uthentet: 28.01.24 Link
  3. Norsk elektronisk legehåndbok. Eggløsningssmerter. Sist revidert: 25. okt. 2021. Uthentet: 28.01.24. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!