hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Blødning etter samleie

Kvinner kan oppleve blødning i underlivet etter samleie. Årsaken kan være flere, og noen ganger bør man være ekstra oppmerksom.

Når man har samleie, vil det foregå en mekanisk påkjenning av slimhinner i underlivet. Blødning i forbindelse med samleie kan oppstå når samleie i seg selv fører til skader eller at vev som fra før er betent eller sårt, fort bil komme til å blø ved enhver fysisk kontakt.

Er det vanlig?

Omlag 0,7% til 9% av alle kvinner opplever blødning etter sex. I aldersgruppen 20 til 30 år er flest som opplever dette.

Årsaker

De vanligste årsakene til blødning etter samleie er:

Dersom man har en ondartet tilstand som for eksempel livmorshalskreft, eller forstadie til dette, vil man kunne ha celleforandringer eller sår i underlivet som fort kan begynne å blø under et samleie. Dette er mindre vanlig, men forekommer. Det er derfor svært viktig å få en undersøkelse hos lege dersom man har en uforklarlig blødning etter sex.

Når skal lege kontaktes?

Dersom man har en uforklarlig blødning fra underlivet etter samleie, spesielt om det er gjentagende, så skal man bli undersøkt av en lege. Det er flere årsaker til blødningen, og flere tilstander som krever behandling.

Livmorhalsprogrammet

I dag er det tilbud om screening for livmorshalskreft hos kvinner i alderen 25 til 69 år. Bakgrunnen er at man vil oppdate livmorhalskreft så tidlig som mulig, helst før man får symptomer. Det anbefales derfor at alle kvinner følger dette programmet. Mer informasjon finnes her.

Oppsummering

Blødning etter samleie er relativt vanlig, og mange vil oppleve dette. De aller fleste årsakene til blødning er ufarlige, men det er viktig å bli undersøkt av lege dersom man har en nyoppstått blødning som man ikke har hatt tidligere. Livmorhalskreft er en tilstand som kan gi slike symptomer, og som man raskt ønsker å utelukke hos en lege. Andre tilstander som for eksempel seksuelt overførbare sykdommer er også viktig å behandle for å unngå senskader som følge av infeksjonen.

Nettlegevakt kan tilby test for seksuelt overførbare sykdommer, trykk på linken nedenfor for å bestille test. Utover dette anbefaler vi å kontakte en lege for å få en fysisk undersøkelse dersom man har en nyoppstått blødning fra underlivet.

Kilder:

  1. Jennifer Boyle et al. Postcoital bleeding in females. UpToDate.com. Literature review current through: Jul 2023. This topic last updated: Sep 28, 2021. Uthentet: 23.08.23.
  2. BMJ best practice. Assessment of vaginal bleeding. Last reviewed: 23 Jul 2023 Last updated: 07 Mar 2023. Uthentet: 23.08.23.
  3. Mary Ann Lumsden et al. Managing unscheduled bleeding in non-pregnant premenopausalwomen. BMJ 2013;346:f3251 doi: 10.1136/bmj.f325.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!