hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Polypper i underlivet

Polypper kan oppstå flere steder på kroppen, oftest ut fra slimhinner. De er stort sett harmløse, men kan skape plagsomme symptomer.

Polypper er små utvekster fra slimhinner, og er oftest av godartet karakter. Utvekstene stammer gjerne fra en overflate og vokser som en liten klump - med eller uten stilk - inn i et hulrom. Vanligst ser man dette i nese og bilhuler, tykktarm og livmor eller livmorhals.

Polypper i livmorhals eller livmor kan forekomme, spesielt i kvinnens reproduktive alder. Polypper i underlivet er små, runde, oftest under 3 cm i diameter, men kan en sjelden gang bli så store at de fyller skjeden.

Årsak

Man vet ikke hvorfor man får polypper. Det er noen faktorer hvor man ser økt forekomst, blant annet:

  • Kvinner etter overgangsalder
  • Vært gravid flere ganger
  • Ved seksuelt overførbar sykdom
  • Ved tidligere påvist polypp

Symptomer

Polypper kan gi symptomer som underlivsblødninger som ikke har sammenheng med menstruasjon. Blødningen kan komme med eller uten samleie. Utover dette er det lite andre symptomer og man merker oftest ikke at man har det.

Er det vanlig?

Det er estimert at ca 2-5% av alle kvinner har polypper, på den måte kan man si at dette er relativt vanlig.

Er det farlig?

Polypper er vanligvis av godartet karakter, men det er estimert at de en sjelden gang kan være ondartene, i ca 0,2-2,5% av tilfellene, da oftest hos kvinner etter overgangsalder.

Behandling

Polypper i seg selv krever ingen behandling før de eventuelt gir plagsomme symptomer. Dersom man har mistanke om at det er snakk om en ondartet tilstand, vil polyppen bli fjernet og sendt inn til videre undersøkelse.

Kilder:

  1. Yara G. Alkilani; Irasema Apodaca-Ramos.. National Library of Medicine. Stat Pearls. Cervical polyps. Last Update: September 5, 2022. Uthentet: 23.08.23.
  2. Marc R Laufer et al. Benign cervical lesions and congenital anomalies of the cervix. UpTpDate.com. Literature review current through: Jul 2023. This topic last updated: Jun 01, 2023. Uthentet: 23.08.23

Har du andre spørsmål? Chat med oss!