hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Vaginisme

Vaginisme er en betegnelse på at bekkenmuskulatur rundt skjeden strammer seg og gjør samleie vanskelig og smertefullt.

Vaginisme er en vedvarende eller gjentagende vansker med vaginal penetrasjon, tross kvinnens uttrykte ønske om samleie. Vaginisme kommer av at bekkenmuskulaturen rundt skjeden blir anspent og trekker seg sammen, slik at skjeden blir veldig stram og derfor ikke tilstrekkelig plass for penetrasjon.

Årsaken til at muskulaturen strammer seg kan være fordi samleie i seg selv er smertefullt, eller at man har opplevd smertefull samleie tidligere, hvor man da reagerer med å anspenne seg. Har man uheldige opplevelser med samleie, kan disse sammentrekningene komme uten at man tenker over det, eller uten at man selv vil det.

Behandling

Det er ingen konkret behandling mot vaginisme, med vil alltid være en individuell vurdering hva som er best i det gitte tilfellet. Har man vaginisme, vil man råde til å bruke god tid på å bli komfortabel og fuktig. Man skal ikke tvinge gjennom et samleie hvis skjeden ikke er klar. Gjennomføres et samleie med alt for stram vagina, kan dette skape sår og rifter, og føre til smerter under eller etter samleie, som igjen fører til ytterligere spenninger ved senere anledninger. Gode opplevelser kan snu trenden, og gjøre at man blir mer avslappet, og således mindre spent i bekkenmuskulaturen. Snakk med partner, bruk god tid på å bli klar, og gjør det hele til en trygg opplevelse. Kontakt lege for rådføring om problemet er vedvarende.

Dersom man har smerter ved samleie er det også viktig å undersøke for andre tilstander som kan gi plager, for eksempel sopp, utslett, lite fuktighet eller vulvodyni.

Hva kan Nettlegevakt hjelpe med

Dersom du har andre årsaker til smerter, for eksempel sopp i underlivet, kan Nettlegevakt tilby behandling for dette. Følg linken under for å komme videre.

Kilder:

  1. UpToDate.com. Female sexual pain: Differential diagnosis. Literature review current through: Jan 2024. Last updated: Feb 15, 2023. Uthentet 25.02.24 Link
  2. Sex og samfunn. Smerter i vulva. Uthentet 25.02.24 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!