hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

6 vanlige spørsmål om urinveisinfeksjon

Her får du svar på de mest stilte spørsmålene om urinveisinfeksjon (UVI).

🚽 Hvordan vet man om man har urinveisinfeksjon?

De vanligste tegnene på UVI er hyppigere vannlating enn normalt og svie under vannlating. Andre symptomer kan være økt vannlatingstrang og ubehag i nedre delen av magen.

🙋 Hvem får UVI?

Kvinner får av anatomiske grunner oftere UVI enn menn. Andre disponerende faktorer er overgangsalder, samleie, få toalettbesøk og kaldt underlag.

❤️ Er det farlig?

I utgangspunktet er UVI ikke farlig, men mange opplever ubehag i varierende grad. Dersom man er i svært dårlig form, har høy feber eller ryggsmerter bør man oppsøke lege fordi det kan være tegn på en mer alvorlig infeksjon.

💊 Hvilken behandling trenger man?

Lette tilfeller kan gå over av seg selv. Dersom man har mer plager kan en kort antibiotikakur være indisert og hjelpe raskt. Nettlegevakt kan hjelpe deg med dette. Trykk på "Bestill resept" under for mer informasjon!

💪 Hva kan man gjøre for å unngå UVI i fremtiden?

Mange får UVI flere ganger uten at man vet helt hvorfor. Det anbefales å drikke og late vannet relativt hyppig for å skylle igjennom systemet, late vannet etter samleie og unngå kalde underlag som hjelper for noen. Det er IKKE slik at dårlig hygiene fører til UVI!

Har du andre spørsmål? Chat med oss!