hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

6 vanlige spørsmål om urinveisinfeksjon

Her får du svar på de mest stilte spørsmålene om urinveisinfeksjon (UVI).

1. Hvordan vet man om man har urinveisinfeksjon?

De vanligste tegnene på UVI er hyppigere vannlating enn normalt og svie under vannlating. Andre symptomer kan være økt vannlatingstrang og ubehag i nedre delen av magen.

2. Hvem får UVI?

Kvinner har et mye kortere urinrør enn menn, og får derfor av anatomiske grunner oftere UVI. Andre disponerende faktorer er overgangsalder, samleie, få toalettbesøk og kaldt underlag.

3. Er det farlig?

Hos kvinner i fertil alder som ikke er gravide, anses UVI som en fredelig infeksjon. Oftest går dette over av seg selv, men i svært sjeldne tilfeller kan UVI utvikle seg til en mer alvorlig infeksjon.

4. Hvilken behandling trenger man?

UVI med milde symptomer går oftest over av seg selv, men har man mye plager og lengrevarende symptomer, kan antibiotika være et godt alternativ med rask effekt. Nettlegevakt kan hjelpe deg med dette. Trykk på "Bestill resept" under for mer informasjon!

5. Hva kan man gjøre for å unngå UVI i fremtiden?

Mange får UVI flere ganger uten at man vet helt hvorfor. Det anbefales å drikke og late vannet relativt hyppig for å skylle igjennom systemet, late vannet etter samleie og unngå kalde underlag som hjelper for noen. Det er IKKE slik at dårlig hygiene fører til UVI!

6. Får man blod i urinen av UVI?

UVI er den vanligste årsaken til blod i urin, så ja - det er ikke uvanlig.

Kilder:

  1. Helsedirektoratet. Urinveisinfeksjoner. Uthentet: 21.01.24. Siste faglige endring: 28. september 2023. Link
  2. Folkehelseinstituttet. Grunnleggende om urinveisinfeksjoner. Oppdatert 09.04.2015. Uthentet: 21.01.24 Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!