hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Urinveisinfeksjon - årsak, symptomer og behandling

Urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr, oppstår når det kommer bakterier inn i urinblæren som gir opphav til en betennelse.

Urinveisinfeksjon - årsak, symptomer og behandling

Det er nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, i 3 av 4 tilfeller bakterien e. coli. Bakteriene kommer oftest inn i blæren via urinrøret. I urinblæren er det vanligvis bakteriefritt.

Symptomer

De typiske symptomene på urinveisinfeksjon er raskt oppstått hyppig og sviende vannlating. Andre symptomer kan være økt vannlatingstrang og svakt ubehag nederst i magen.

Årsaker

 • Kvinner har på grunn av anatomiske forhold større tendens til å få urinveisinfeksjon enn menn.
 • En del kvinner får dette hyppig, uten at man helt vet årsaken til det.
 • Overgangsalder medfører endring av slimhinner i kroppen og kan gi plager med urinveisinfeksjon.
 • Samleie kan også være en disponerende faktor. For noen kan dette forebygges ved å gå på do etter samleie.
 • Det synes også å være en sammenheng mellom sjelden vannlating og hyppig blærekatarr. Ved å "skylle gjennom systemet" forebygges urinveisinfeksjoner.
 • Det har i mange år vært usikkert om nedkjøling er en risikofaktor for urinveisinfeksjon. Nyere forskning har bekreftet en slik sammenheng. Det gamle rådet om å unngå å fryse i bakenden er altså ikke bare tull.
 • Det er ikke slik at urinveisinfeksjon skyldes dårlig hygiene!

Hvordan diagnostiseres tilstanden?

Diagnosen baserer seg først og fremst på symptomene som er helt typiske. Hos kvinner i alderen 16-55 med typiske symptomer og fravær av symptomer som kan tyde på andre ting er det unødvendig med urinprøver eller andre prøver for å stille diagnosen.

Hva kan du gjøre selv?

Det er flere ting du kan gjøre selv for å forhindre urinveisinfeksjon:

 • Gå på do når du må, det skyller ut bakterier.
 • Unngå å fryse.
 • Ikke sitt på kaldt underlag.
 • Unngå bruk av pessar og sæddrepende midler, det synes å øke risikoen for urinveisinfeksjon.
 • Det kan også hjelpe å gjøre det til en vane å late vannet etter samleie.
 • Inntak av tranebær er vist å kunne forebygge urinveisinfeksjoner ved å surgjøre urinen og derved vanskeliggjøre vekstforholdene for bakterier.

Behandling og forløp

De aller fleste blir raskt friske med behandling med antibiotika. I Norge brukes det hovedsakelig Selexid, Trimetoprim og Furadantin mot urinveisinfeksjon. En kur på 3 dager er vanligvis nok.

Det er også slik at urinveisinfeksjon ofte kan gå over av seg selv. Ved milde symptomer kan det være en grei strategi å se det litt an og forsøke å drikke godt med vann for å skylle ut bakteriene. Da går som oftest urinveisinfeksjonen over innen en ukes tid.

I sjeldne tilfeller kan en urinveisinfeksjon spre seg og gi nyrebekkenbetennelse. Dette fører ofte til ryggsmerter, feber og redusert allmentilstand. I slike situasjoner bør du kontakte din fastege eller vanlig legevakt for behandling.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Er du kvinne i alderen 16-55 og har symptomer som passer med urinveisinfeksjon kan Nettlegevakt hjelpe deg. Hos oss kan du få e-resept på behandling mot urinveisinfeksjon som du kan hente ut på ditt lokale apotek. Vanlig svartid er 5 minutter.