hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Sti på øyet

Sti på øyet, også kalt hordeolum, er en infeksjon i en talgkjertel eller hårsekk på kanten av det øvre eller nedre øyelokket.

Sti på øyet

Det skilles mellom sti på utsiden og innsiden av øyelokket. På innsiden er det ofte talgkjertler som er årsaken, men på utsiden skyldes tilstanden betennelse i en hårsekk. En tilstand om kan likne er øyebetennelse.

Symptomer

Sti på øyet kjennes som en smertefull og øm klump på øyelokkskanten. Det kan være vondt å blunke og endre synsretning. Noen ganger kan betennelsen bre seg slik at øyelokket blir litt rødt og hovent.

Behandling

Sti på øyet kan behandles med varme omslag 3-4 ganger om dagen i 10-15 minutter. Bomullspads til dette kan kjøpes på apoteket. I tillegg anbefales det å unngå sminke og kosmetikk - øyelokkene skal holdes så rene som mulig. Formålet er å åpne porene slik at disse kan tømmes for urenheter.

Dersom man har mistanke om infeksjon, kan det være aktuelt å behandle med lokal antibiotika. Dette er reseptpliktig hvor Nettlegevakt kan bistå, les mer her.

Ikke prøv å "poppe" klumpen, dette kan forverre situasjonen.

Dersom man har en klump på øyelokket som ikke er øm, kan dette være en annen tilstand som heter Chalazion. Dette er en tilstand som ikke krever antibiotika da bakterier stort sett ikke er tilstede. Her forventes også en spontant tilheling, men ved vedvarende plager må lege kontaktes.

Forløp

De fleste tilfeller går over av seg selv etter 1-2 uker. Tilstanden kan forverres med mer utbredt infeksjon omkring øyet.

Forebygge

Sminke kan tette igjen porene i øyelokkene, som igjen kan føre til betennelse og videre sti på øyet. God hygiene og regelmessig vask med lunkent vann kan forebygge infeksjon.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på antibiotika mot øyebetennelse og sti på øyet. Trykk under for mer informasjon!

Har du andre spørsmål? Chat med oss!