hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Sti på øyet

Sti på øyet, også kalt hordeolum, er en infeksjon og betennelse i en talgkjertel eller hårsekk på kanten av øyelokket.

Sti på øyet

Det skilles mellom sti på utsiden og innsiden av øyelokket. På innsiden er det ofte talgkjertler som er årsaken, men på utsiden skyldes tilstanden betennelse i en hårsekk. Det er vanlige hudbakterier som gir infeksjonen og vanligst er en type som heter Staphylococcus Aureus. En tilstand om kan likne er øyebetennelse.

Symptomer

Sti på øyet kjennes som en smertefull og øm klump på øyelokkskanten. Det kan være vondt å blunke og endre synsretning. Noen ganger kan betennelsen bre seg slik at øyelokket blir litt rødt og hovent.

Behandling

Sti på øyet kan behandles med varme omslag 3-4 ganger om dagen i 10-15 minutter. Bomullspads til dette kan kjøpes på apoteket. I tillegg anbefales det å unngå sminke og kosmetikk.

Hvis dette ikke er tilstrekkelig kan det være aktuelt med øyesalve. Den vanligste typen er Kloramfenikol. Denne trenger en resept på.

Forebygge

Det viktigste for å forebygge sti på øyet er å unngå sminke på øyne og å renholde regelmessig med vasking med lunkent vann for å holde kjertler åpne.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på Kloramfenikol mot øyebetennelse og sti på øyet. Trykk på "Behandle øyebetennelse" under for mer informasjon!

Har du andre spørsmål? Chat med oss!