hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Øyebetennelse

Øyebetennelse (øyekatarr, konjunktivitt) er en betennelse på øyets overflate, oftest fra virus eller bakterier. Typiske symptomer er irritasjon, kløe, rødme, samt at øye kan væske. Behandling er å tørke bort betent væske fra øye, og i noen tilfeller er øyesalve eller øyedråper med antibiotika nødvendig.

Få hjelp med øyebetennelse

Øyebetennelse er en vanlig tilstand, spesielt hos barn. Tilstanden smitter lett, og i barnehager er det svært vanlig. En annen tilstand som kan likne er sti på øyet.

Symptomer på øyebetennelse

Øyebetennelse gir vanligvis følgende symptomer:

  • Rennende øyne
  • Puss i øynene (gul tykk væske fra øyet)
  • Rødhet i øyene
  • Gjenklistring, spesielt om morgenen
  • Lett svie/irritasjon

Behandling mot øyebetennelse

Vi hjelper deg med råd og resept
Kun kr 299,-

Start konsultasjon

Behandling

Puss og væske vaskes og tørkes bort fra øyet med for eksempel en lunken fuktig klut. Oppretthold god hygiene, og bruk egne kluter. Tilstanden kan smitte over på det motsatte øyet, og andre personer.

Antibiotikabehandling i form av øyedråper eller øyesalve er også aktuelt. Man behandler da til to dager etter at tilstanden er gått over, vanligvis i ca. 5 dager totalt.

Smittefare ved øyebetennelse

Øyebetennelse med både bakterier og virus kan smitte, både mellom egne øyne, og mellom personer. Det er derfor ikke uvanlig at man i for eksempel barnehager kan se en stor forekomst av dette. Dette kan unngås med god håndhygiene.

Komplikasjoner

Selve øyebetennelsen varer stort sett i ca 3-4 dager hos de som behandles med antibiotika, noe lenger hos de som ikke får behandling. Antibiotika forkorter sykdomsvarighet, men de fleste tilfeller går over av seg selv.

Det er imidlertid viktig å stille rett diagnose. Hos personer som bruker linser må man tenke på tilstanden keratitt som kan ligne, og ved lysskyhet er regnbuehinnebetennelse en aktuell diagnose. Disse tilstandene skal ha annen behandling og er viktige å oppdage.

Hva skal jeg være oppmerksom på?

Ved svekket syn på det infiserte øyet, ved sterke smerter eller dersom tilstanden ikke bedres etter 2-3 dager må lege kontaktes for vurdering. Synstap og/eller smerter skal ivurderes samme dag de oppstår.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du få resept på behandling mot øyebetennelse. Du kan sende inn bilder og få en kvalifisert vurdering av plagene dine. Hvis det er behov for behandling sender legen resept. Du får svar på få minutter.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!