Mannlig hårtap

Mannlig hårtap er svært vanlig og forekommer hos de aller fleste menn.

Mannlig hårtap

Har du merket at håret er blitt tynnere og vikene trekker seg oppover? Dette er noe mange menn opplever, og kalles mannlig hårtap (androgen alopeci).

» Bestill resept mot mannlig hårtap hos Nettlegevakt.no!

Årsak

En blandning av hormonelle og genetiske faktorer er bakgrunnen for hårtapet. Testosteron er nøkkelen i å indusere mannlig hårtap, men det er ikke nivået av testosteron alene som er årsaken, men hvordan testosteronet virker på hårsekkene. Man kan derfor ikke si at man har lite testosteron dersom man ikke har hårtap, og motsatt. Her er variasjonen stor mellom mennesker. Tendensen til mannlig hårtap er arvelig.

Forekomst

Studier er ikke entydige i hvor mange som opplever dette, angivelig på bakgrunn av at hårtap ikke er veldefinert og at det finnes store variasjoner mellom populasjoner. Studier viser dog at forekomsten av mannlig hårtap er omlag 44% og opp til 98% i de ulike studiene - altså svært vanlig.

Symptomer

Det karakteristiske hårtapet som svært mange menn opplever kjennetegnes ved:

  • Generelt tynnere hår
  • Vikene trekker seg oppover

Hos noen utvikler tilstanden seg til skallethet, enten på toppen av hodet eller komplett.

Utenom vikedannelsen er hårtapet ellers jevnt (tynnere hår). Det er ikke andre symptomer involvert som f.eks. eksem og sår i hodebunnen.

Diagnose

Diagnosen mannlig skallethet stilles ved typisk androgent mønster på hårtapet. Det skal ikke være flekkvist hårtap og hodebunnen skal være normal.

Andre diagnoser

Andre årsaker til hårtap kan være:

Alopecia areata

Denne sykdommen gir typisk flekkvis hårtap. Årsaken er ikke kjent, men det kan utløses av blant annet stress.

Sykdommer i hodebunnen

Andre aktuelle diagnoser er eksem, psoriasis, sopp og forskjellige sjeldne hudsykdommer som f.eks. lichen planopilaris som kjennetegnes ved røde prikker og evnt sårdannelse i hodebunnen.

Behandling

Ved typisk mannlig hårtap må man vurdere om man i det hele tatt skal behandle tilstanden.

Det er grunn til å reflektere over om en skal behandle en normal fysiologisk prosess, og om behandling egentlig skyldes usunne idealer fremfor sykdom hos den enkelte.

Samtidig er hår en viktig del av identitet, og mange ønsker derfor å behandle tilstanden. Det er ikke uvanlig å oppleve tilstanden som psykisk belastende med tilhørende negative følelser omkring dette.

Medisiner

Den vanligste medisinen som brukes mot mannlig hårtap er Finasterid. Den har dokumentert effekt ved mannlig hårtap.

Hos Nettlegevakt kan du få resept på behandling mot mannlig hårtap.

Andre behandlingsmuligheter

Det er også mulig å behandle med parykk, full barbering eller hårtransplantasjon.

Kilder:

  1. Jeff Donovan et al. UpToDate.com. Androgenetic alopecia in males: Pathogenesis, clinical features, and diagnosis. Literature review current through: Apr 2023. This topic last updated: Sep 14, 2022.
  2. BMJ Best Practice. Androgenetic alopecia. Last updated: Sep 01, 2020. Uthentet 11.05.23.
  3. Stough D, Stenn K, Haber R, et al. Psychological effect, pathophysiology, and management of androgenetic alopecia in men. Mayo Clin Proc. 2005 Oct. 80(10):1316-22.