hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hjertestarter - hva er det og hvordan brukes de?

Hjertestartere redder liv. Moderne hjertestartere er enkle i bruk og kan brukes av alle!

Hjertestarter

Ved hjertestans er det to ting som er avgjørende for utfallet:

Det avgjørende er at en hjertestarter kobles til fortest mulig. For hvert minutt etter hjertestans faller prognosen betydelig. HLR forlenger dette tidsvinduet.

Av denne grunn er det viktig med god tilgjengelighet på hjertestartere i samfunnet. Privatpersoner og bedrifter kjøper nå oftere hjertestartere for seg og sine ansatte, for å ha dette raskt tilgjengelig om nødvendig.

Hos Nettlegevakt kan du raskt og enkelt bestille hjertestarter til deg eller din bedrift.

Kan alle bruke hjertestarter?

Moderne hjertestartere er helautomatiske og svært enkle i bruk.

  • Trykk på startknappen
  • Følg enkel og tydelig taleinstruksjon fra maskinen ALLE kan bruke hjertestartere! Det er mye bedre at man prøver enn å ikke gjøre noe.

Hvor mye koster en hjertestarter?

Prisene varierer, men de fleste helautomatiske hjertestartere ligger på ca. 15-25000.

Hvordan fungerer en hjertestarter?

Et friskt hjerte har en regelmessig hjerterytme som betyr at det slår med regelmessige slag, og pumper blodet rundt i kroppen. I hjertet finnes et nettverk av nerver som sørger for at hele hjertemuskulaturen får signaler for å kunne utføre koordinerte sammentrekninger.

Ved hjertestans er det ofte at de elektriske signalene i hjertet er forstyrret, og kalles da en hjerterytmeforstyrrelse. Signalene for koordinerte sammentrekninger i hjertet er opphørt, og det foreligger et kaos av siagnaler som ikke fører til sammentrekninger i det hele tatt.

Hjertestarteren gir da et elektrisk strømstøt som opphever hjerterytmeforstyrrelsen, og gir mulighet for hjertet til å gjentablere en normal hjerterytme, og derav gjenoppta pumpefunksjonen.

Det er flere årsaker til hjertestans - les mer om dette her.

Hvorfor bruke hjertestarter?

Hjertestarter er helt avgjørende i et tilfelle med hjertestans. For at hjertet skal kunne gjenetablere pumpefunksjonen, må ofte et elektrisk strømstøt til for oppheve hjerterytmeforstyrrelsen. Prognosen faller raskt med tiden som går fra hjertestans til elektrisk støt gis, så det er viktig med rask og lett tilgjengelighet.

Et strømstøt kan redde livet. Jo fortere det skjer - jo større er sjansen for overlevelse.

Hjertestarter

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille helautomatisk hjertestarter som er enkel i bruk.

Hjertestarteren egner seg godt både hjemme, i bilen, på hytta eller på jobben.

Via vår samarbeidspartner Skandinavisk Førstehjelp tilbyr vi kurs i bruk av hjertestarter, hjerte- og lungeredning og nærmere veiledning.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!