Hjerteflimmer er en relativt vanlig hjertesykdom som påvirket hjertets rytme. Det finnes mye god behandling mot tilstanden, men ubehandlet kan hjerteflimmer være farlig og gi hjerneslag og hjertesvikt.
Hjerteflimmer, på fagspråket kalt atrieflimmer eller forkammerflimmer, er en tilstand der hjertet slår uregelmessig. Atrieflimmer kan oppstå som enkelte tilfeller, eller være tilstede hele tiden. I 2014 hadde 3,4% av hele den norske voskne befolkningen sykdommen.
Oppsummert fakta om hjerteflimmer atrieflimmer eller forkammerflimmer:
Hjerteflimmer kan ha flere symptomer, eller være helt symptomfritt. For de som får symptomer er dette blant annet:
Hjerteflimmer skyldes forstyrrelse i den elektriske aktiviteten i hjertet slik at den rytmiske og koordinerte muskelaktiviteten blir forstyrret.
Det er flere faktorer og tilstander som øker risiko for å utvikle hjerteflimmer:
Hos ca 20-30% har man ingen klar forklaring på hvorfor man utviklet hjerteflimmer.
Ved hjerteflimmer pumper ikke hjertet like effektivt. I hjertets forkammer kan blodet koagulere og danne små klumper av koagulert blod. En koagluert blodklump kan fraktes videre gjennom blodårene til hjernen og gi hjerneslag.
Ved hjerteflimmer slår hjertet ineffektivt og ofte raskt. Det kan gjøre at hjertemuskelen blir utslitt over tid.
Medisinsk behandling er effektivt for å senke risikoen for hjerneslag og hjertesvikt ved hjerteflimmer. Det viktige er at tilstanden blir oppdaget.
EKG er det viktigste diagnostiske hjelpemiddel. Det beste for å oppdage hjerteflimmer er å ta EKG over noen dager, da har man større sjanse for å avdekke flimmer. Ved påvist flimmer bør det tas blodprøver, blodtrykk og en nærmere undersøkelse hos lege for å avdekke mulige årsaker og starte behandling.
EKG-undersøkelse som screening for hjerteflimmer er spesielt aktuelt for risikogrupper:
Ved å registrere pulsen kan du selv bidra til at hjerteflimmer oppdages.
Nettlegevakt tilbyr ECG247, som er et norskutviklet EKG-apparat en kan bruke hjemme selv over noen dager for å få analysert hjerterytmen og avdekke hjerterytmeforstyrrelser.
Trykk på knappen under for mer informasjon!
Kilder:
Har du andre spørsmål? Chat med oss!