Hjerteflimmer er relativt vanlig. Ubehandlet kan dette være farlig og gi hjerneslag og hjertesvikt.
Oppsummert fakta om hjerteflimmer atrieflimmer eller forkammerflimmer:
Hjerteflimmer beskrives av noen som at hjertet går raskt og ujevnt. Noen merker at de samtidig føler seg noe tungpustet. Andre merker ikke noe i det hele tatt!
Det er anslått at 1 av 3 som har atrieflimmer ikke merker noen symptomer, og det er dermed mange som kan gå rundt med en risiko for hjerneslag uten å vite det.
Hjerteflimmer skyldes forstyrrelse i den elektriske aktiviteten i hjertet slik at den rytmiske og koordinerte muskelaktiviteten blir forstyrret.
Den vanligste årsaken til denne utviklingen er høyt blodtrykk.
Andre faktorer som kan bidra til hjerteflimmer er:
Ved hjerteflimmer pumper ikke hjertet like effektivt. Det kan danne seg "bakevjer" i sirkulasjonen hvor blodet kan koagulere. En koagluert blodklump kan fraktes videre gjennom blodårene til hjernen og gi hjerneslag.
Ved hjerteflimmer slår hjertet ineffektivt og ofte raskt. Det kan gjøre at hjertemuskelen blir utslitt over tid.
Medisinsk behandling er effektivt for å senke risikoen for hjerneslag og hjertesvikt ved hjerteflimmer. Det viktige er at tilstanden blir oppdaget.
EKG er det viktigste diagnostiske hjelpemiddel. Det beste for å oppdage hjerteflimmer er å ta EKG over noen dager, da har man større sjanse for å avdekke flimmer. Ved påvist flimmer bør det tas blodprøver, blodtrykk og en nærmere undersøkelse hos lege for å avdekke mulige årsaker og starte behandling.
EKG-undersøkelse som screening for hjerteflimmer er spesielt aktuelt for risikogrupper:
» Ved å registrere pulsen kan du selv bidra til at hjerteflimmer oppdages.
Nettlegevakt tilbyr ECG247, som er et norskutviklet EKG-apparat en kan bruke hjemme selv over noen dager for å få analysert hjerterytmen og avdekke hjerterytmeforstyrrelser.
Trykk på knappen under for mer informasjon!
Har du andre spørsmål? Chat med oss!