hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hjertebank - Symptomer, årsak, behandling

Hjertebank er en vanlig plage i perioder. Som oftest er det ufarlig, men det finnes også noen viktige tilstander til dette som bør oppdages.

Hjertebank

Hjertebank er en subjektiv ubehagelig opplevelse av egen hjerterytme. Hjerteslagene kan oppleves som kraftig, raskt eller uregelmessig mens man andre ganger opplever såkalte "ekstraslag". Dette er en av de vanligste kontaktårsakene til lege og er stort sett av godartet karakter. I noen tilfeller kan hjertebank være et symptom på en rytmeforstyrrelse som skal behandles.

Noen omtaler hjertebank som hjerteklapp - dette er to synonymer av samme problemstilling.

Årsak

Hjertet

Mange kan kjenne at hjertet gjør et lite hopp av og til, men at rytmen ellers er som vanlig. Ofte kjenner en det når en ligger stille i sengen om kvelden, for eksempel. Det er vanligvis godartede ekstraslag, og er sjelden symptom på hjertesykdom.

Hvis hjerterytmen er uregelmessig og ofte rask, kan dette være et tegn på hjerteflimmer. Da varer ofte hjertebanken lenger enn kun et slag eller to, og kan ledsages av tungpust. Dette er en viktig tilstand å avdekke, fordi den kan forårsake hjerneslag. Behandling er blant annet blodfortynnende medisiner.

Hjertebank kan også ha sammenheng med akutt hjerteinfarkt og hjertesvikt. Andre symptomer som en kan oppleve samtidig er da ofte tungpust, klemmende smerte i brystet, kaldsvette og kvalme. Dette er en akutt tilstand og må behandles umiddelbart - ring 113 hvis du opplever dette.

Utover dette finnes det flere andre, men sjeldne, hjerterytmeforstyrrelser.

Angst og nervøsitet

Flere former for angst kan føre til kraftige hjerteslag og høy puls, og bidra til hjertebank. Angst er et naturlig og nødvendig fenomen for mennesket spesielt tilpasset situasjoner hvor man må være skjerpet og må prestere. Denne aktiveringen av kroppen kan forekomme på gunstige og ugunstige tidspunkter.

Andre årsaker

Høyt stoffskifte, bruk av kaffe og andre stimulantia, stress, dårlig søvn og høyt blodtrykk er noen faktorer som kan bidra til dette.

Behandling

Behandlingen av hjertebank er avhengig av årsaken til plagene. Ved godartede ekstraslag trenger man vanligvis ikke medisiner. Ved andre forklaringer som hjerteflimmer kan det være aktuelt med blodfortynnende og andre medisiner og i noen tilfeller ablasjonsbehandling hvor en "brenner bort" kortslutninger i hjertets ledningssystem.

Når bør du kontakte lege

Hvis du opplever noen av disse plagene kan det være lurt å få dette undersøkt hos lege. Spesielt viktig er det å kontakte lege dersom du opplever besvimelser eller nærbesvimelser, eller har en nært beslektet med hjerterytmeforstyrrelser.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Nettlegevakt tilbyr ECG247, som er et norskutviklet EKG-apparat en kan bruke hjemme selv over noen dager for å få analysert hjerterytmen og avdekke hjerterytmeforstyrrelse. Trykk på knappen under for mer informasjon!

Kilder:

  1. UoToDate. Evaluation of palpitations in adults. Literature review current through: Feb 2023. | This topic last updated: Sep 23, 2021. Uthentet 17.03.23. Link
  2. BMJ Best Practice. Assesment of palptitations. Uthentet 17.03.23. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!