hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hjertebank - Symptomer, årsak, behandling

Hjertebank er en vanlig plage i perioder. Som oftest er det ufarlig, men det finnes også noen viktige tilstander til dette som bør oppdages.

Hjertebank

Symptomer

Hjertebank er en opplevelse av at hjertet slår raskere enn normalt. Noen opplever dette i perioder, andre merker en gradvis økning over tid, ledsaget av andre symptomer også som tungpust, brystsmerter og redusert fysisk kapasitet.

Årsak

Mange kan kjenne at hjertet gjør et lite hopp av og til, men at rytmen ellers er som vanlig. Ofte kjenner en det når en ligger stille i sengen om kvelden, for eksempel. Det er vanligvis godartede ekstraslag, og er sjelden symptom på primær hjertesykdom. Høyt stoffskifte, bruk av kaffe og andre stimulantia, stress, dårlig søvn og høyt blodtrykk er noen faktorer som kan bidra til dette.

Hvis hjerterytmen er uregelmessig og ofte rask, kan dette være et tegn på hjerteflimmer. Da varer ofte hjertebanken lenger enn kun et slag eller to, og kan ledsages av tungpust. Dette er en viktig tilstand å avdekke, fordi den kan forårsake hjerneslag. Behandling er blant annet blodfortynnende medisiner.

Hjertebank kan også ha sammenheng med akutt hjerteinfarkt og hjertesvikt. Andre symptomer som en kan oppleve samtidig er da ofte tungpust, klemmende smerte i brystet, kaldsvette og kvalme. Dette er en akutt tilstand og må behandles umiddelbart - ring 113 hvis du opplever dette.

I tillegg finnes det en del sjeldnere hjerterytmeforstyrrelser som kan gi hjertebank.

Behandling

Behandlingen av hjertebank er avhengig av årsaken til plagene. Ved godartede ekstraslag trenger man vanligvis ikke medisiner. Ved andre forklaringer som hjerteflimmer kan det være aktuelt med blodfortynnende og andre medisiner og i noen tilfeller ablasjonsbehandling hvor en "brenner bort" kortslutninger i hjertets ledningssystem.

Når bør du kontakte lege

Hvis du opplever noen av disse plagene kan det være lurt å få dette undersøkt hos lege.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Nettlegevakt tilbyr ECG247, som er et norskutviklet EKG-apparat en kan bruke hjemme selv over noen dager for å få analysert hjerterytmen og avdekke hjerterytmeforstyrrelse. Trykk på knappen under for mer informasjon!

Har du andre spørsmål? Chat med oss!