hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Herpes i underlivet - hvordan behandles det?

Herpes i underlivet, også kalt herpes genitalis, er en livslang tilstand med varierende grad av symptomer med sårdannelser. Man kan ikke bli kvitt viruset, men behandle utbruddene som kommer.

Herpes er et virus som lager små blemmer med sår hud ved utbrudd. Når man først er blitt smittet, har man viruset livslangt i seg, men det meste av tiden vil ikke dette gi noen symptomer.

Forebygging av herpes

Kondom beskytter en del mot smitte, men virus kan også være på huden utenfor kondomets beskyttelsesområde. Det er høyest risiko for smitte under utbrudd (synlig herpessår), men smitte kan også skje uten at dette er tilstede.

Behandling av herpes

I all hovedsak bør behandlingen komme raskt i gang for best effekt.

Ved utbrudd anbefales tabletter fremfor salve. Behandlingen fjerner ikke viruset fra kroppen, men demper utbruddet. Tablettene finnes på resept, og kan bestilles via Nettlegevakt her.

Behandling av smerter

Herpesutbrudd kan føre til smerter i området med sår. Lokalbehandling med Xylocain-salve som kjøpes reseptfritt på apoteket kan ha god effekt, og smøres på hele området med herpesutbrudd.

Behandling av herpes hos gravide

Gravide kvinner bør konsultere lege dersom herpes-utbrudd. Her kan det være aktuelt å ta prøver fra utbruddet, og sikre god behandling og planlegging av fødsel for å unngå smitteoverføring til barnet, spesielt ved førstegangsutbrudd.

Hvor lenge varer utbruddet?

Første gang med får herpesutbrudd, varer det vanligvis fra 2-6 uker. Deretter blir normalt utbruddene av mildere og kortere karakter, især ved behandling.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Du kan bestille resept på tabletter mot herpes. Tablettbehandles er vurdert som effekt, og er å foretrekke over lokalbehandling med krem/salve.

Kilder:

  1. NEL. Herpes genitalis hos kvinner. Sist oppdatert: 25. mai 2020. Sist revidert: 11. okt. 2019. Uthentet 11.06.2022.
  2. NEL. Herpes genitalis hos menn. Sist revidert: 22. jul. 2020. Uthentet 11.06.2022.
  3. eMetodebok for seksuell helse. Genital herpes. Uthentet: 11.06.2022.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!