hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hva er eksem?

Det finnes uendelig mange forskjellige utslett og hudsykdommer, og det kan være vanskelig å navigere rundt på internett i søken etter oppdaterte medisinskfaglige svar. Vi i Nettlegevakt har derfor forsøkt å lage en oversikt over de vanligste eksemtypene med tips til hva du selv kan gjøre.

Eksem kan være så mangt, og innebærer blant annet atopisk eksem (barneeksem), seboreisk eksem (flasseksem) og kontakteksem (typisk håndeksem). Felles for disse typene er rødt utslett, tørrhet og kløe. Det kan også sees lett hevelse i huden og etter hvert skjelling/flassing med sprekkdannelse og kloremerker.

Atopisk eksem (barneeksem):

 • Hos spedbarn opptrer utslettet typisk i ansikt, hals, hårbunn og bak ørene. Hos større barn og voksne kan det ramme alle kroppsdeler, men det vanligste er bøyesidene på armer/ben, ansikt og håndledd.
 • 80-90% av voksne med eksem har hatt det som barn. De fleste barn med eksem vokser det heldigvis av seg i tidlig ungdomsalder, og 50% har normalisert hud før 6 års alder.
 • Våre viktigste råd er å bruke rikelig med fuktighetskrem (gjerne Canoderm som er skånsom mot huden), samt bruke mild såpe ved vask for å unngå en bakterieinfeksjon på toppen av eksemet.

Seboreisk eksem (flasseksem):

 • Opptrer både hos spedbarn og voksne, typisk i hårbunnen eller i ansikt (rundt nesen, ved øyebryn), bryst og rygg hvor man har talgkjertler.
 • Dette utslettet klør ofte mindre, men man kan observere rødme og fettete avskalling med flassing. Det utslettet er hyppigst om vinteren og kan forverres av stress.
 • Mye tyder på at eksemet skyldes en overvekt av soppen Malassezia furfur som finnes naturlig i huden, og derfor kan soppdrepende behandling (sjampo eller krem) være effektivt. Ved mer uttalte plager kan du bruker kortisonkrem/liniment som virker effektiv mot kløe og flassing. Nettlegevakt hjelper deg med resept på riktig behandling.

Kontakteksem (håndeksem):

 • Rammer årlig ca 10% av den voksne befolkningen, og er i over 50% av tilfellene lokalisert til hendene.
 • Det kan deles i irritativt eller allergisk type.
 • Det irritative eksemet kan skyldes vann, bruk av tettsittende hansker, vaskemidler, løsemidler, salt fra frukt og grønnsaker, eller annen mekanisk påvirkning av huden.

 • Alle kan i prinsippet få et irritativt kontakteksem hvis påvirkningen er kraftig nok, men atopisk eksem er den viktigste risikofaktoren og gir redusert terskel for irritasjon.

 • Det allergiske eksemet skyldes en allergisk reaksjon mot ulike stoffer som typisk gir utslett og kløe innen noen timer til et par dager.

 • Nikkelallergi er vanligst, men man kan også være allergisk mot parfyme, gummi eller lateks. Allergisk eksem kan diagnostiseres med lappetest.

 • Vårt viktigste råd når det gjelder kontakteksem, er å unngå det som forverrer, og behandle forebyggende med fuktighetskrem ved tørrhet. Du kan ha krav på økonomisk kompensasjon dersom ditt håndeksem skyldes yrkespåvirkning, og dette bør du undersøke med din fastlege.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Du kan laste opp et bilde av ditt utslett, så vil en av våres leger raskt finne en behandling tilpasset deg. Følg linken under for å komme til skjema for bestilling av behandling.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!