hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Hvor raskt gir vaksinen effekt?

Vaksiner har som formål at kroppen skal danne et immunforsvar mot det man vaksineres mot, slik at sykdomsbyrden ved smitte blir så liten som mulig. Men, hvor fort inntrèr effekten?

Vaksiner er laget på forskjellige måter, og de deler hovedsakling inn i 5 ulike grupper:

  • levende, svekkede bakterier eller virus (f. eks. tuberkulose-vaksine)
  • ikke-levende (inaktiverte) bakterier eller virus (f.eks. influensa-vaksine)
  • subenhet (protein, toksoid, polysakkarid, konjugat, VLP) (f.eks. pneumokokk-vaksine)
  • virusvektorvaksiner (f.eks. Sputnik covid-19 vaksine)
  • nukleinsyrevaksiner (DNA, mRNA) (f.eks. Pfizer covid-19 vaksine)

Til felles har alle vaksinene at de skal forberede immunforsvaret på et senere angrep av akkurat de mikrobene man vaksineres mot. Vaksinen vil derfor gjøre at det dannes immunceller i kroppen som er klare til å produsere såkalte antistoffer.

Antistoffer er enkelt forklart små merkelapper som blir klistret på virus eller bakterier når de kommer inn i kroppen. Merkelappene vil hjelpe resten av immunsystemet til å raskt kjenne igjen hvilket virus og bakterier som ikke skal være i kroppen, og derfor raskt ødelegge disse. Uten merkelapper tar denne prosessen mye lengre tid, og man rekker kanskje å bli mye sykere i denne ventetiden. Vaksinen vil derfor gjøre at kroppen har klare merkelapper som kan klistres på virus eller bakterier så fort de kommer inn i kroppen, og forhåpentligvis at man i mindre grad blir syk.

Hvor lang tid etter vaksinering er man beskyttet?

Det er litt forskjellig fra vaksine til vaksine, men hvis vi tar luftveisinfeksjonene som utgangspunkt med vaksine mot lungebetennelse (Pneumovax), Kikhoste (Boostrix polio), Influensa (Vaxigriptera) vil man ha nærmest full effekt 4 uker etter vaksinering. Således inntrèr ikke effekten umiddelbart for alle.

Hvordan kan Nettlegevakt hjelpe?

Hos Nettlegevakt kan du bestille en rekke vaksiner, alt etter hva ditt behov er. Klikk på lenken nederst og de hvilke typer som er tilgjengelig.

Kilder:

  1. Felleskatalogen. Pneumovax. Basert på SPC godkjent av DMP/EMA: 06.12.2022. Uthentet: 29.03.24. Link
  2. Felleskatagloen. Boostrix Polio. Basert på SPC godkjent av DMP/EMA: 25.08.2023. Uthentet: 29.03.24. Link
  3. Folkehelseinstituttet. Influensavaksine - veileder for helsepersonell. Oppdatert 21.11.2023. Uthentet: 29.03.24. Link
  4. Folkehelseinstituttet. Immunitet og hvordan vaksiner virker - veileder for helsepersonell. Sist endret: 27.02.2023. Uthentet: 29.03.24. Link

Har du andre spørsmål? Chat med oss!