hjerte Nettlegevakt Døgnåpent

Blir man brun av betakaroten?

Betakaroten er et fettløselig pigmentstoff som finnes naturlig i frukt og grønnsaker, spesielt i gulrøtter. Karoten kommer fra latin "carota", som betyr gulrot. Det har en nyanse av oransj farge, men blir man brun av det?

Betakaroten finnes i gulrøtter

Hva er det?

Kroppen kan spalte betakaroten til Vitamin A når nivået er vitaminet er lavt.

Hvor finnes betakaroten naturlig?

Man finner det i en rekke grønnsaker, frukter og bær. Matvarer med rikt innhold finner vi i blant annet gulrøtter, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya.

Kosttilskudd

Betakaroten kan også kjøpes som tabletter. Det er gjerne det samme stoffet som finnes naturlig i frukt og grønt, bare i en konsentrert form.

Hva er høyest anbefalte daglig dose?

Det er ikke satt noen konkret grense øvre grense, men det er vurdert at en trygg øvre grense kan settes til 4 milligram per dag.

Flere kosttilskudd selges med doser langt over dette.

Gir betakaroten beskyttelse mot solen?

Nei, det har ingen beskyttende effekt mot solstråler og reduserer derfor ikke faren for solskader. Skal du beskytte deg i solen, kan du lese mer om våres soltips her.

Blir man brun av betakaroten?

Når huden blir utsatt for solstråler, produserer huden pigmentet melanin. Dette finnes både i en brun form (eumelanin) og rødaktiv form (feomelanin). Noen mennesker med lys hud har liten eller ingen evne til å produsere disse pigmentene, og blir derfor ikke brune i sola.

Betakaroten har ikke en del av denne prosessen. Selv om stoffet i seg selv har en oransj farge, så vil ikke dette gjøre at huden produserer melanin. Ved høye doser betakaroten, eventuelt de som spiser store mengder gulrøtter, kan stoffet akkumulere i hudens fettceller og derav avgi oransj farge så lenge dette er samlet i fettet. Denne fargen har ikke samme beskyttende effekt mot solstråler som melanin.

Hva er betakaroten godt for?

Stoffet kan i kroppen spaltes til Vitamin A - derfor kaller man også betakaroten for provitamin A. Denne prosessen er det kroppen selv som regulerer. Vitamin A er viktig for mange prosesser i kroppen, for eksempel er det svært viktig for synet.

Huden er viktig!

Mange som kjøper betakaroten er opptatt av brun og gyllen hud. Fra et legefaglig perspektiv er vi like opptatt av solbeskyttelse - les om våres soltips her. Er man eksponert for sol over lang tid, kan man få solskader. Nettlegevakt tilbyr behandling mot solskadet hud og informasjon omkring dette.

Har du andre spørsmål? Chat med oss!